PSO vadovas tikisi istorinio susitarimo dėl pandemijos | Diena.lt

PSO VADOVAS TIKISI ISTORINIO SUSITARIMO DĖL PANDEMIJOS

  • 9

Naujasis susitarimas pandemijų klausimu, dėl kurio deramasi, turi tapti istoriniu, žyminčiu esminį požiūrio į pasaulinį sveikatos saugumą pokytį po COVID-19 krizės, sekmadienį pareiškė Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) vadovas.

„Negalime tiesiog tęsti to, ką darėme anksčiau“, – sakė Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas (Tedrosas Adhanomas Gebrejesusas), atidarydamas PSO metinę asamblėją Ženevoje.

PSO valstybės narės pradėjo derybas dėl tarptautinio susitarimo, kuriuo siekiama užtikrinti, kad pasaulis būtų geriau pasirengęs užkirsti kelią pandemijoms arba veiksmingiau į jas reaguoti.

Šis procesas dar tik prasideda, tačiau siekiama, kad susitarimas būtų priimtas iki kitos Pasaulio sveikatos asamblėjos, vyksiančios 2024-ųjų gegužę.

„Susitarimas dėl pandemijų, dėl kurio dabar derasi valstybės narės, privalo būti istorinis susitarimas, kuriuo būtų pakeista pasaulinio sveikatos saugumo paradigma, pripažįstant, kad mūsų likimai tarpusavyje susiję“, – teigė Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas 10 dienų truksiančio susitikimo pradžioje.

Tokią mintį sekmadienį išsakė ir daug kitų aukšto rango kalbėtojų.

„Tikiuosi, kad šiuo metu vykstančiose derybose dėl pandemijų prevencijos, pasirengimo ir atsako į jas bus pasiektas tvirtas daugiašalis požiūris, kuris padės išsaugoti žmonių gyvybes“, – vaizdo ryšiu sakė Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Gutteresas (Antoniju Guterišas).

Tuo tarpu Rytų Timoro prezidentas Jose Ramosas-Horta (Žozė Ramušas-Horta) pabrėžė, kad „kiekviena šalis, didelė ar maža, turtinga ar neturtinga, stengėsi tinkamai reaguoti į pandemiją“.

„Tai mums primena, kad namus turime statyti prieš audrą, o ne jos metu“, – pridūrė jis.

„Prisiminti tamsą“

Pandemija nusiaubė visą pasaulį ir oficialiai nusinešė beveik septynis milijonus gyvybių, tačiau manoma, kad tikrasis skaičius gali siekti 20 milijonų.

Anksčiau šį mėnesį Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas pareiškė, kad COVID-19 pandemija nebėra tarptautinio masto ekstremali visuomenės sveikatos situacija.

Tačiau sekmadienį jis pabrėžė, kad „COVID-19 vis dar yra su mumis, vis dar žudo, vis dar keičiasi ir vis dar reikalauja mūsų dėmesio“.

Jis sakė, kad išėjome iš „ilgo ir tamsaus tunelio“, tačiau „dabar yra metas atsigręžti atgal ir prisiminti tunelio tamsą, o tada... judėti pirmyn, atsižvelgiant į daugybę skaudžių pamokų, kurių mūsų išmokė šis tunelis“.

„Pagrindinė iš šių pamokų yra ta, kad bendras grėsmes galime įveikti tik bendromis jėgomis“, – teigė jis.

Jei susitarimas dėl pandemijos bus patvirtintas, tai bus tik antroji teisiškai įpareigojanti sveikatos sutartis nuo PSO įkūrimo prieš 75 metus.

Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas pabrėžė pirmosios, lygiai prieš 20 metų priimtos, Tabako kontrolės pagrindų konvencijos sėkmę.

Jis teigė, kad per tą laiką rūkymo paplitimas pasaulyje sumažėjo trečdaliu.

„Pasaulio sveikatos organizacijos Tabako kontrolės pagrindų konvencija yra gyvas įrodymas, kad pasauliniai susitarimai gali pakeisti pasaulio sveikatos paradigmą“, – sakė jis ir išreiškė viltį, kad susitarimas dėl pandemijos gali padaryti tą patį.

„Dabar yra ta akimirka, kai kartu galime parašyti naują pasaulinės sveikatos istorijos skyrių“, – pridūrė jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

no koks

susitarimas dar, kai covidas 19 sukurtas žmonijos žudymui! Atsakomybes reikia reikalaut uz jo sukurima ir paleidimopo padaui ,kur kompensacijos žmonijai ? Kinija turi atsakyt uz viska ,ji patobulinocovida ir paleido žmonija žudyt .

...

Tą pso reikia visai panaikinti. Tai farmacininkų lobistai.

Žmogžudžių organizacija

Naikina žmoniją.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS