PSO: vakcinos 40 proc. sumažina COVID-19 perdavimo riziką | Diena.lt

PSO: VAKCINOS 40 PROC. SUMAŽINA COVID-19 PERDAVIMO RIZIKĄ

  • 1

Skiepai nuo COVID-19 40 procentų sumažina šiuo metu dominuojančios pandeminio koronaviruso delta atmainos plitimą, trečiadienį pranešė Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) ir perspėjo, kad žmones apima apgaulingas saugumo jausmas.

PSO generalinis direktorius Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas (Tedrosas Adhanomas Gebrejesusas) perspėjo pasiskiepijusius žmones ir toliau laikytis atsargumo priemonių, siekiant išvengti užsikrėtimo ar viruso perdavimo kitiems.  

Praėjusią savaitę jis pažymėjo, kad daugiau nei 60 proc. visų patvirtintų užsikrėtimo koronavirusine infekcija ir mirties nuo jos atvejų yra registruota Europoje.

Pasak PSO vadovo, didelis užsikrėtusių pacientų skaičius daro didelį spaudimą sveikatos apsaugos sistemai ir alina jos darbuotojus.

„Nerimaujame dėl apgaulingo saugumo jausmo, esą skiepai užbaigė pandemiją ir pasiskiepijusiems žmonėms daugiau nereikia jokių atsargumo priemonių“, – sakė jis žurnalistams.

„Vakcinos gelbsti gyvybes, bet ne visiškai užkerta kelią (viruso) perdavimui, – kalbėjo T. A. Ghebreyesusas. – Duomenys rodo, kad iki delta atmainos atsiradimo vakcinos maždaug 60 proc. sumažindavo užsikrėtimo tikimybę. Atsiradus delta atmainai šis [rodiklis] sumažėjo iki maždaug 40 procentų.“

Labiau užkrečiama delta atmaina dabar dominuoja visame pasaulyje. Ji išstūmė kitas, įskaitant pradinę viruso atmainą.

Atlikus 845 tūkst. ėminių, surinktų per pastarąsias 60 dienų, genetinės medžiagos sekoskaitą, kurios duomenys yra įkelti į atvirą tarptautinę duomenų bazę GISAID, paaiškėjo, kad 99,8 proc. užsikrėtimo koronavirusu atvejų lemia patogeno delta variantas, skelbiama PSO savaitės epidemiologinėje ataskaitoje.

„Jeigu esate vakcinuoti, rizika susirgti sunkia ligos forma arba numirti jums yra daug mažesnė, bet vis tiek rizikuojate užsikrėsti ir užkrėsti kitus“, – kalbėjo PSO generalinis direktorius.

"Vis negalime to išaiškinti: net jeigu esate pasiskiepiję, turite ir toliau laikytis atsargumo priemonių, kad neužsikrėstumėte ir neužkrėstumėte žmogaus, kurs galėtų numirti“, – paaiškino  T. A. Ghebreyesusas.

Redaktorius Raimondas Čiuplys

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

J

Zinoma kad sumazina gyvas pVyzdys sysas 3 karta kaip pasistiprino ir susirgo gal kas gali pakomentuot

SUSIJUSIOS NAUJIENOS