V. Putinas pradėjo darbo vizitą Suomijoje | Diena.lt

V. PUTINAS PRADĖJO DARBO VIZITĄ SUOMIJOJE

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas atvyko vienos dienos darbo vizito į Suomiją, kur su šalies vadovu Sauli Niinisto (Sauliu Nyniste) aptars saugumo Baltijos jūroje ir bendradarbiavimo Arktyje klausimus.

Rusijos ir Suomijos lyderių susitikimas prasidės nuo derybų siaurame rate, vėliau prie jų prisijungs delegacijų nariai. Po derybų numatyta bendra spaudos konferencija.

Vizitas baigsis darbo vakariene Sveaborgo tvirtovėje netoli Helsinkio, kur lyderiai atvyks kateriu. Manoma, kad tvirtovėje V. Putinas ir S. Niinisto galės pasikalbėti vienu du.

V. Putino patarėjas Jurijus Ušakovas anksčiau paminėjo būsimas derybų temas.

„Tikrai bus paliestas saugumo Baltijos rajone klausimas, įskaitant garsiąją Suomijos prezidento iniciatyvą sustiprinti aviacijos skrydžių virš Baltijos jūros saugumo lygį, ypač naudojant atsakiklius karinėje aviacijoje“, – sakė Kremliaus atstovas. 

Balandžio mėnesį kalbėdamas Tarptautiniame Arkties forume V. Putinas pabrėžė, kad Rusija parėmė Suomijos prezidento pasiūlymą kariniams lėktuvams skraidyti su įjungtais atsakikliais, kad būtų galima lėktuvus identifikuoti, bet NATO šį pasiūlymą atmetė.

Pasak J. Ušakovo, būsimose derybose lyderiai taip pat aptars dvišalių santykių plėtrą ir bendradarbiavimą prekybos ir ekonomikos, investicijų, regionų plėtros, gamtos apsaugos ir humanitarinės pagalbos srityse.

Lyderiai „aptars konstruktyvaus dialogo tarp Rusijos ir Europos Sąjungos atkūrimo perspektyvas, atsižvelgiant į tai, kad suomiai dabar pirmininkauja ES Tarybai“, sakė prezidento patarėjas.

Manoma, kad derybose taip pat bus kalbama apie Rusijos ir Suomijos bendradarbiavimą Arktyje, 2017-2019 metų Suomijos pirmininkavimo Arkties tarybai kontekste.

J. Ušakovas atkreipė dėmesį, kad Rusija ir Suomija palaiko ryšius energetikos srityje, stiprina bendradarbiavimą gamtos apsaugos klausimais.

„Suomija daug prisidėjo prie ekologijos projektų realizavimo Rusijoje, ypač prie vandens valymo įrenginių statybų Sankt Peterburge ir Kaliningrade. Vertinama galimybė panaudoti Suomijos kietųjų komunalinių atliekų utilizavimo technologijas Rusijoje“, – pridūrė patarėjas.

Vėliausias S. Niinisto ir V. Putino susitikimas įvyko per balandį Sankt Peterburge surengtą Tarptautinį Arkties forumą.

Vėliausias V. Putino vizitas Suomijoje įvyko praeitų metų liepos 16 dieną, nurodė suomių prezidento kanceliarija.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

...

KUMEČIAI BIJO,KAD PLIKAS KAKAS IŠP....S.

Rasele Pulemiotcica & ozio tvartelis

Kaip suprasti, Suomijos rusai nepuola kazkodel...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS