R. Sunakas padidino atotrūkį nuo konkurentų kovoje dėl JK premjero posto | Diena.lt

R. SUNAKAS PADIDINO ATOTRŪKĮ NUO KONKURENTŲ KOVOJE DĖL JK PREMJERO POSTO

Buvęs Jungtinės Karalystės iždo kancleris Rishi Sunakas (Rišis Sunakas) pirmadienį per naujausią torių parlamentarų balsavimo turą padidino atotrūkį nuo konkurentų kovoje už Konservatorių partijos pirmininko postą, kurios laimėtojas taps naujuoju šalies ministru pirmininku.

Tačiau varžybos dėl patekimo į lemiamą dvikovą tapo dar labiau įtemptos. 

R. Sunakas per balsavimą sulaukė 115 torių įstatymų leidėjų paramos. Antroje vietoje liko Penny Mordaunt (Peni Mordont), gavusi 82 balsus, trečioje – Liz Truss  (Liz Tras) su 71 balsu, ketvirtoje – Kemi Badenoch (Kemi Badenok), surinkusi 58 balsus.

Tomas Tugendhatas (Tomas Tugenhatas) gavo 31 balsą ir užėmė paskutinę vietą, todėl  iškrenta iš tolesnės kovos, pranešė partija.

Parlamento nariai balsuos, kol liks tik du kandidatai, o nugalėtoją išrinks partijos nariai.

Iki praėjusio savaitgalio P. Mordaunt  buvo lažybininkų favoritė, tačiau šįkart surinko mažiau balsų nei per ankstesnį balsavimo turą. 

Užsienio reikalų sekretorė L. Truss sumažino atsilikimą nuo P. Mordaunt iki 11 balsų ir tikriausiai sulauktų paramos iš K. Badenoch šalininkų, jei ši kandidatė iškristų per kitą balsavimo turą antradienį.

Torių parlamento narių balsavimai baigsis trečiadienį, kai bus išrinkti du finalininkai. 

Anksčiau pirmadienį televizijos vadovai atšaukė antradienio vakarą planuotus likusių pretendentų debatus, iš jų pasitraukus R. Sunakui ir L. Truss, pranešė debatus turėjusi surengti televizija „Sky News“.

„Konservatorių parlamentarai, kaip teigiama, yra susirūpinę, kad debatai kenkia Konservatorių partijos įvaizdžiui, nes atskleidžia nesutarimus ir susiskaldymą partijoje“, – sakoma televizijos pareiškime.

Liepos 7 dieną ministras pirmininkas Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas) paskelbė, kad traukiasi iš Konservatorių partijos vadovo posto kilus maištui vyriausybėje, kurį pakurstė nepasitenkinimas skandalų temdomu jo valdymu.

B. Johnsonas eis premjero pareigas iki rugsėjo 5-osios, kai bus paskelbtas jo įpėdinis.

„Bado žaidynės“

Per dvejus ankstesnius televizinius debatus – penktadienį per „Channel 4“ ir sekmadienį per ITV – pretendentai daugiausiai ginčijosi, ar reikėtų mažinti mokesčius, siekiant sušvelninti sparčiai augančią pragyvenimo išlaidų krizę.

Tačiau sekmadienio debatai buvo aštresni ir asmeniškesni, nes pretendentai buvo skatinami tiesiogiai kritikuoti vienas kitą ir  vienas kito pasiūlymus.

R. Sunakas kritikavo L. Truss dėl balsavimo prieš „Brexitą“, ankstesnės narystės Liberalų demokratų partijoje ir pozicijos mokesčių klausimu.

L. Truss savo ruožtu reiškė abejones dėl R. Sunako vadovavimo ekonomikai.

K. Badenoch užsipuolė P. Mordaunt dėl jos pozicijos torių dešiniesiems svarbiu translyčių asmenų teisių klausimu.

Paulas Goodmanas (Polas Gudmanas) iš įtakingos interneto svetainės „ConservativeHome“ šiuos debatus pavadino „politine „Bado žaidynių“ versija“ – pagal filmus „Bado žaidynės“ (The Hunger Games). Jis stebėjosi, kodėl toriai sutiko su debatais.

„Torių parlamentarams ir aktyvistams tenka su siaubu stebėti, kaip keli kandidatai pila vienas ant kito srutų kibirus“, – rašė P. Goodmanas.

Jis kėlė klausimą, kodėl kandidatai sutiko dalyvauti ir viešai kritikuoti vyriausybės, kurioje jie visi, išskyrus vieną, dirbo, veiksmus ar politiką, nors kaip ministrai ją rėmė.

„Neturi idėjų“

Pagrindinė opozicinė Leiboristų partija paragino B. Johnsoną nedelsiant pasitraukti.

Leiboristų lyderis Keiras Starmeris (Kiras Starmeris) kandidatų pasitraukimą iš debatų pavadino ženklu, rodančiu, kad Konservatorių partija „neturi idėjų ir tikslo“.

„Pasitraukimas iš televizijos debatų, kai nori tapti ministru pirmininku, nerodo didelio pasitikėjimo savimi“, – sakė jis.

Vyriausybė blokavo K. Starmerio bandymus surengti parlamente balsavimą dėl pasitikėjimo B. Johnsonu, siekiant priversti jį nedelsiant pasitraukti, ir inicijavo balsavimą dėl pasitikėjimo visu ministrų kabinetu.  

Per debatus B. Johnsonas gynė savo vyriausybės darbą, akcentuodamas sėkmingą skiepijimo kampaniją ir paramą Ukrainai.

„Esu įsitikinęs, kad ši vyriausybė – viena dinamiškiausių šiuolaikiniais laikais, ne vien įveikianti šimtmečius neregėto masto sunkumus, bet ir pasiekianti rezultatų, nepaisant šių sunkumų“, – sakė jis.

Buvęs Leiboristų partijos lyderis Jeremy Corbynas (Džeremis Korbinas) premjero kalbas apie jo vyriausybės pasiekimus pavadino „fantazijų kelione po šalį“.   

Tuo metu K. Starmeris darbą baigiantį premjerą pavadino „kerštingu Dauningo gatvės skvoteriu“. 

Gairės: undefined
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

tai

ko gero naujas svab mokynis globalistu iremintas monarhijai palaikyt kuri jau bira===

SUSIJUSIOS NAUJIENOS