R. T. Erdoganas atšaukia planus apsilankyti Izraelyje | Diena.lt

R. T. ERDOGANAS ATŠAUKIA PLANUS APSILANKYTI IZRAELYJE

  • 2

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) trečiadienį sakė atšaukiantis planus apsilankyti Izraelyje dėl žydų valstybės karo su „Hamas“ kovotojais Gazos Ruože.

„Turėjome projektą nuvykti į Izraelį, bet jis buvo atšauktas, mes nevyksime“, – valdančiosios partijos parlamentarams sakė R. T. Erdoganas.

Izraelio karą R. T. Erdoganas pavadino nežmonišku, o palestiniečių kovotojų grupuotę „Hamas“ – išvaduotojais, kovojančiais už savo žemę.

Spalio 7-ąją „Hamas“ įsiveržė į Izraelį iš Gazos Ruožo, nužudė mažiausiai 1,4 tūkst. žmonių, daugiausia civilių, ir paėmė daugiau kaip 220 įkaitų.

Atsakydama į išpuolį, žydų valstybė pradėjo bombardavimo kampaniją Gazos Ruože, kur su žeme buvo sulyginti ištisi miestų kvartalai. Ten žuvo beveik 5,8 tūkst. žmonių, sako „Hamas“ kontroliuojamos palestiniečių teritorijos Sveikatos apsaugos ministerija.

Ankaros santykiai su Izraeliu įstrigo dėl 2010 metais Izraelio surengto reido prieš turkų laivą, gabenusį pagalbą į Gazos Ruožą. Jo metu žuvo 10 civilių.

Praėjusį mėnesį per Jungtinių Tautų aukščiausiojo lygio susitikimą Niujorke R. T. Erdoganas susitiko su Izraelio premjeru Benjaminu Netanyahu (Benjaminu Netanjahumi), taip duodamas impulsą pagerinti santykius, kurie buvo atkurti pernai priėmus sprendimą vėl paskirti abiejų šalių ambasadorius.

Turkijos vadovas nenurodė, kada ketino apsilankyti Izraelyje, kur Ankara siekė prisijungti prie Jungtinių Valstijų remiamo gamtinių dujų vamzdyno projekto.

„Žinoma, mes turėjome gerų ketinimų, bet (Netanyahu) jais piktnaudžiavo, – sakė R. T. Erdoganas. – Jei jis ir toliau būtų turėjęs gerų ketinimų, mūsų santykiai galėjo būti kitokie, bet dabar, deja, to taip pat nebus.“

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Mano manymu

labai teisingai padarė, nėra ko bendrauti su okupantais

Anonimas

Gerai Amerika papi.S.o turkiska pi.de.ra per subine kad sutiko kad Svedija butu NATO. Ne be reikalo Svedija tyciojosi is musulmonu degindama Korana. Parode kokie muslimai parsidaveliai uz kapeika.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS