R. T. Erdoganas: B. Netanyahu nebėra tas, su kuriuo galime kalbėtis | Diena.lt

R. T. ERDOGANAS: B. NETANYAHU NEBĖRA TAS, SU KURIUO GALIME KALBĖTIS

  • 11

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) šeštadienį pareiškė, kad dėl Izraelio veiksmų Gazos Ruože nutraukia ryšius su Izraelio ministru pirmininku Benjaminu Netanyahu (Benjaminu Netanjahumi).

„Netanyahu nebėra tas, su kuriuo galime kalbėtis. Mes jį nurašėme“, – Turkijos žiniasklaida citavo R. T. Erdogano žodžius.

R. T. Erdogano pastabos pasirodė praėjus savaitei po to, kai Izraelis paskelbė peržiūrintis savo santykius su Ankara dėl aštrėjančios Turkijos retorikos Izraelio ir „Hamas“ karo klausimu.

Izraelis anksčiau atšaukė visus diplomatus iš Turkijos bei regiono valstybių kaip saugumo priemonę.

„Hamas“ spalio 7 dieną netikėtai užpuolė Izraelį, įsiverždama į jo teritoriją ir vykdydama raketų atakas. Izraelis surengė atsakomuosius smūgius Gazos Ruožui, apsupo Gazos miestą.

Izraelyje žuvo daugiau nei 1,4 tūkst. žmonių, įskaitant civilius. Izraelio smūgiai į „Hamas“ taikinius Gazos Ruože pareikalavo beveik 9,5 tūkst. gyvybių.

Gazos Ruožą valdanti „Hamas“ buvo įsitraukusi į keletą karų su Izraeliu nuo anklavo perėmimo 2007-aisiais. Grupuotę teroristine yra pripažinęs Izraelis, Jungtinės Valstijos, Europos Sąjunga, Jungtinė Karalystė bei kai kurios kitos valstybės.

Turkijos lyderis per du dešimtmečius trunkantį savo valdymą uoliai pasisako už palestiniečių teises.

Prasidėjus „Hamas“ ir Izraelio karui, R. T. Erdoganas nekart ragino nutraukti atakas prieš taikinius Gazos Ruože.

R. T. Erdoganas šeštadienį sakė, kad Turkija nenutraukia diplomatinių santykių su Izraeliu.

„Visiškai nutraukti ryšių neįmanoma, ypač tarptautinėje diplomatijoje“, – sakė R. T. Erdoganas.

Jis teigė, kad žvalgybos agentūros MIT vadovas Ibrahimas Kalinas (Ibrachimas Kalinas) vadovauja Turkijos pastangoms tarpininkauti siekiant karo pabaigos.

„Ibrahimas Kalinas kalbasi su Izraelio puse. Žinoma, jis taip pat derasi su Palestina ir „Hamas“, – sakė R. T. Erdoganas.

Bet jis taip pat teigė, kad B. Netanyahu tenka pagrindinė atsakomybė dėl smurto ir kad jis „prarado savo paties piliečių paramą“.

„Ką jam reikia padaryti, tai atsitraukti ir visa tai sustabdyti“, – sakė R. T. Erdoganas.

Rašyti komentarą
Komentarai (11)

trumpiau

turkija jau virs 70 metu labai gudriai ir tyliai vykdo europos Muslimatizacija apakusiai nuo jankiu pokstu aplink europa karais .

žydas

tapo kaip ir zelenskis ,gal tuos pacius vartoja žiaurumams ne tik saviems bet ir kitiems .

PAGALIAU...

Erdoganas žengė pirmą ryžtingą žingsnį. Iki šiol elgėsi, kaip marionetė - nei vieno ryžtingo žingsnio.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS