R. T. Erdoganas ir D. Trumpas sutarė „glaudžiau bendradarbiauti“ dėl Libijos | Diena.lt

R. T. ERDOGANAS IR D. TRUMPAS SUTARĖ „GLAUDŽIAU BENDRADARBIAUTI“ DĖL LIBIJOS

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) ir Turkijos lyderis Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) per antradienio pokalbį telefonu susitarė „glaudžiau bendradarbiauti“ dėl sprendinio Libijos konfliktui, paskelbė turkų prezidentūra.

R. T. Erdoganas ir D. Trumpas „sutarė glaudžiau bendradarbiauti kaip sąjungininkai, (...) kad paskatintų ilgalaikį stabilumą Libijoje“, sakoma pranešime.

Turkija Libijoje remia Jungtinių Tautų pripažįstamą Nacionalinės santarvės vyriausybę (NSV) ir didino karinę pagalbą Tripoliui, kovojančiam su puolimą sostinei užimti surengusiu Rytų Libijos kariniu vadu Khalifa Haftaru (Chalifa Haftaru).

Jungtinės Valstijos oficialiai remia NSV, tačiau Vašingtono sąjungininkai Egiptas, Jungtiniai Arabų Emyratai (JAE) ir Saudo Arabija remia Kh. Haftarą.

Libija yra panirusi į chaosą po 2011 metų sukilimo, kai buvo nuverstas ir vėliau nužudytas ilgametis diktatorius Moammaras Gadhafi (Muamaras Kadafis), o už šalies kontrolę šiuo metu varžosi NSV ir 2014 metais išrinktas parlamentas, posėdžiaujantis Tobruke šalies šiaurės rytuose.

Kh. Haftaras 2019 metų balandį pradėjo puolimą Tripoliui užimti, bet NSV pasinaudodama Turkijos karine parama, įskaitant dronus, atkūrė savo kontrolę Libijos šiaurės vakaruose.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS