R. T. Erdoganas: Turkija negali perimti iš ES afganistaniečių pabėgėlių naštos | Diena.lt

R. T. ERDOGANAS: TURKIJA NEGALI PERIMTI IŠ ES AFGANISTANIEČIŲ PABĖGĖLIŲ NAŠTOS

Turkija negali pagelbėti Europos Sąjungai, priimdama afganistaniečius, kurie bendradarbiavo su Vakarų šalimis Afganistane, kol valdžią šioje valstybėje užgrobė Talibanas, sekmadienį pareiškė prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas).

„Gavome prašymą priimti Europos Sąjungos misijos Afganistane vietinius darbuotojus“, – turkų vyriausybės pranešime cituojamas R. T. Erdogano pokalbis su Europos Vadovų Tarybos pirmininku Charles'iu Micheliu (Šarliu Mišeliu).

„Valstybės narės atvėrė savo duris tik mažytei daliai jiems dirbusių žmonių, kurie yra patekę į sunkią padėtį, – kalbėjo prezidentas. – Negalite tikėtis, kad Turkija prisiimtų atsakomybę už trečiąsias šalis.“

Kitą dieną po panašaus pokalbio su Vokietijos kanclere Angela Merkel R. T. Erdoganas pabrėžė, kad Turkija jau yra priėmusi apie 5 mln. pabėgėlių ir „nebegali išlaikyti papildomos migrantų naštos“.

Negalite tikėtis, kad Turkija prisiimtų atsakomybę už trečiąsias šalis.

Ch. Michelis savo ruožtu per „Twitter“ patvirtino, kad aptarė su R. T. Erdoganu besivystančią padėtį Afganistane ir vadino ją „bendru iššūkiu Turkijai ir ES“.

Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen) šeštadienį paragino visas šalis, ypač Europos valstybes, priimti dalį afganistaniečių pabėgėlių.

R. T. Erdoganas šeštadienį atkreipė dėmesį, kad ES iki šiol nėra visiškai išpildžiusi 2016 metų susitarimo, kuriuo siekta sustabdyti į Europos plūstančių migrantų srautus.

Jis sakė, kad ES būtų „nerealu“ tikėtis, jog Turkija priims daugiau migrantų, kol 2016 metų sutartis nėra visiškai įgyvendinta.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Šitas gnyda

pats mielai pasiktu europiečiams ir dar kojas nusivalytu

Turkai

— žmonės išmintingi.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS