Romos gydytojai perspėja dėl šiukšlių keliamo pavojaus sveikatai | Diena.lt

ROMOS GYDYTOJAI PERSPĖJA DĖL ŠIUKŠLIŲ KELIAMO PAVOJAUS SVEIKATAI

  • 0

Romos gydytojai perspėja dėl pavojaus sveikatai, kurį gali kelti į konteinerius gatvėse netelpančios šiukšlės, Italijos sostinėje atsinaujinus atliekų krizei, kurią dar labiau komplikuoja vasaros karščiai.

Atliekų tvarkymas Amžinajam miestui yra dešimtmečių senumo problema. Didelės vietos 1,7 mln. t per metus generuojamų šiukšlių Roma nebeturi nuo 2013 metų, kai buvo uždarytas Malagrotos sąvartynas.

Vienas kitą keitę merai iš įvairių partijų nesugebėjo išspręsti šių miesto bėdų, kurios visu smarkumu atsinaujino prieš trejus metus mero postą užėmus Virginiai Raggi (Virdžinijai Ragi) iš populistinio Penkių žvaigždučių judėjimo (M5S).

V. Raggi administracija susiduria ir su turistų, ir su romiečių nusivylimu bei pykčiu dėl šiukšlių krūvų, keliančių pavojų žmonių sveikatai ir gadinančių miesto įvaizdį.

„Mano nuomone, tapome trečiuoju ar ketvirtuoju pasauliu, – sakė Romos gyventoja Rossana Franza (Rosana Franca). – Ponia Raggi turėtų čia kartais pasivaikščioti. Nes jos rajone, kuriame esu buvusi, viskas tvarkinga.“

Šunys, katės, žiurkės ir net paukščiai – tokie kaip kirai – kelia rimtą pavojų sveikatai, nes knaisiojasi po šiukšles ir savo išmatomis bei šlapimu platina bakterines infekcijas, naujienų agentūrai AP sakė dr. Roberto Volpe (Robertas Volpė) iš Nacionalinės tyrimų tarybos (CNR).

„Didžiausias pavojus mums kyla išmetant šiukšles. Yra rizika parsinešti užkratą namo. Štai kodėl svarbu po to gerai nusiplauti rankas“, – perspėjo R. Volpe.

R. Volpe taip pat ragino įpykusius gyventojus nedeginti šiukšlių ir sakė, kad tai galėtų kelti dar didesnį pavojų sveikatai dėl taršos kancerogenu dioksinu.

Romos pareigūnai, dažnai nesutariantys dėl galimų sprendinių amžinai šiukšlių problemai, sutinka dėl vieno dalyko: jai reikia ilgalaikio sprendinio.

„Būkime teisingi... Joks atliekų planas negali per vienus metus išspręsti problemos, kurią sunkino 60 neūkiškumo metų“, – sakė Romos aplinkos ir miesto politikos komisijos pirmininkas Marco Cacciatore (Markas Kačatorė).

„Pasakykime tiesą piliečiams: esame žmonės. Šios sunkios infrastruktūros situacijos negalima išspręsti greitai“, – pridūrė jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS