Rumunijos parlamentas patvirtino liberalų formuojamą mažumos vyriausybę | Diena.lt

RUMUNIJOS PARLAMENTAS PATVIRTINO LIBERALŲ FORMUOJAMĄ MAŽUMOS VYRIAUSYBĘ

  • 0

Rumunijos liberalams pavyko gauti parlamento pritarimą formuoti mažumos vyriausybę. Taip buvo užbaigtas kelis mėnesius trukęs neaiškumo laikotarpis, dabar šalis galės nominuoti eurokomisarą.

240 iš 465 parlamento narių palaikė mažumo vyriausybę, kurios premjeru taps Nacionalinės liberalų partijos (PNL) pirmininkas Ludovicas Orbanas.

„Mūsų tikslas yra atkurti mūsų euroatlantinių partnerių pasitikėjimą Rumunija“, – prieš balsavimą PNL ir keturių mažų partijų, su kuriomis bus formuojama naujoji vyriausybė, parlamentarams sakė L. Orbanas.

Ankstesnė socialdemokratų (PSD) vyriausybė, kurią krėtė protestai dėl kontroversiškai vertinamų teismų reformų ir nesugebėjimo pažaboti korupcijos, žlugo spalio 10 d., kai parlamentas balsavime išreiškė ja nepasitikėjimą.

56-erių buvęs transporto ministras L. Orbanas tikisi artimiausiu metu pateikti eurokomisaro kandidatūrą.

Būsimoji Europos Komisijos (EK) pirmininkė Ursula von der Leyen, norinti naujos sudėties Komisijos darbą pradėti jau nuo gruodžio 1 d., paragino nedelsiant Rumuniją pasiūlyti eurokomisarą.

Sekmadienį Rumunijoje vyks prezidento rinkimai, kuriuose favoritu laikomas dabartinis šalies vadovas Klausas Iohannis – buvęs PNL lyderis.

PSD pirmininkė Viorica Dancila taip pat dalyvaus prezidento rinkimuose, tačiau jos galimybės laimėti rinkimuose yra gana miglotos.

Nuo 2016-ųjų, kai pradėjo dirbti, PSD vyriausybė susidūrė su protestais šalies viduje ir kritika iš Briuselio dėl teismų reformų, kurios, kaip manoma, gali padėti politikams išvengti realių bausmių už korupcinius nusikaltimus.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS