Rumunijos premjero atsistatydinimas nenuramino protestuotojų | Diena.lt

RUMUNIJOS PREMJERO ATSISTATYDINIMAS NENURAMINO PROTESTUOTOJŲ

  • 1

Rumunijos premjeras Victoras Ponta (Viktoras Ponta) atsistatydino trečiadienį, kai viename sostinės klube praeitą savaitgalį kilęs pražūtingas gaisras išprovokavo masines demonstracijas, tačiau dešimtys tūkstančių žmonių vėl išėjo į Bukarešto gatves.

43 metų premjeras per televiziją paskelbė paleidžiantis vyriausybę, sakydamas, kad aukščiausi pareigūnai turi prisiimti atsakomybę dėl praeitą penktadienį įvykusios tragedijos klube „Colectiv“. Per tą gaisrą žuvo 32 žmonės, o dar beveik 200 buvo sužeisti. Daugelio nukentėjusiųjų būklė išlieka kritinė.

Vis dėlto šis žingsnis nesustabdė apie 30 tūkst. žmonių išeiti į gatves vėliau trečiadienį, antrą protestų dieną, ir reikalauti „esminių pokyčių“ vyriausybėje.

Daugiau negu 20 tūkst. protestuotojų susirinko Universiteto aikštėje Bukarešto centre, kuri tradiciškai rengiami mitingai prieš vyriausybę. Demonstrantai reikalavo surengti pirmalaikius rinkimus ir užtikrinti geresnį valdymą.

Ragindami kitus žmones dėtis prie protestų, jie skandavo „Išeikit iš namų, jeigu jums rūpi!“ ir „Nebijokit, šalis kyla!“

Vėliau demonstrantai nužygiavo prie parlamento rūmų.

„Žmonės nori pokyčių sistemoje; dalinių priemonių nepakanka, – sakė muzikantas Marius Matache (Marius Matakė), prisidėjęs prie eitynių. – Mūsų draugus klube „Colectiv“ pražudė netikusi sistema. Tai buvo paskutinis lašas, perpildęs kantrybės taurę.“

Apie 10 tūkst. protestuotojų taip pat išėjo į gatves keliolikoje kitų didžiųjų miestų, tarp jų Kluže, Timišoaroje ir Konstancoje.

Trečiadienį demonstrantų susirinko netgi daugiau negu ankstesnį vakarą Bukarešto Pergalės aikštėje, prie kurios yra vyriausybės būstinė. Tąsyk buvo raginamas atsistatydinti V.Ponta ir vidaus reikalų ministras Gabrielis Oprea (Gabrielis Opria).

Premjerui paskelbus apie pasitraukimą, V.Ponta ir jo Socialdemokratų partija susitiko su koalicijos partneriais ir paskyrė gynybos ministrą Mirceą Dusą (Mirčią Dušą) laikinai vadovauti vyriausybei.

Prezidentas Klausas Iohannis (Lausas Johanis) dabar turės paskirti nuolatinį premjerą, kurio vyriausybės sudėtį turės patvirtinti parlamentas. Jeigu to nepavyks padaryti, bus surengti pirmalaikiai rinkimai.

Rumunijos Europos politikos centro analitikas Ciprianas Ciucu (Čiprianas Čiuku) sakė, kad V.Pontą atsistatydinti paskatino ankstesnis kyšininkavimo skandalas ir spaudimą padidinęs įtūžis dėl tragedijos naktiniame klube.

„Ponta ieškojo išeities; jo vyriausybė artėjo prie pabaigos“, – naujienų agentūrai AFP aiškino C.Ciucu.

GALERIJA

  • Rumunijos premjero atsistatydinimas nenuramino protestuotojų
  • Rumunijos premjero atsistatydinimas nenuramino protestuotojų
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Lt

????

SUSIJUSIOS NAUJIENOS