Rusai nori surengti JT susitikimą dėl į Rusiją išvežtų Ukrainos vaikų | Diena.lt

RUSAI NORI SURENGTI JT SUSITIKIMĄ DĖL Į RUSIJĄ IŠVEŽTŲ UKRAINOS VAIKŲ

Rusija balandžio pradžioje planuoja surengti neoficialų Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos posėdį ir jame aptarti, jos teigimu, į Rusiją išvežtų ukrainiečių vaikų „realią padėtį“.

Šis klausimas atsidūrė dėmesio centre po to, kai Tarptautinis baudžiamasis teismas (TBT) paskelbė Rusijos prezidento Vladimiro Putino arešto orderį dėl karo nusikaltimų, susijusių su ukrainiečių vaikų grobimu.

Rusijos ambasadorius JT Vasilijus Nebenzia pirmadienį spaudos konferencijoje sakė, kad Rusija planavo surengti Tarybos posėdį gerokai anksčiau nei penktadienį apie orderį paskelbė TBT. Balandžio mėnesį Rusija rotacijos tvarka pirmininkaus Tarybai.

TBT nurodė, kad prašo suimti V. Putiną, nes „įtariama, kad Rusijos prezidentas yra atsakingas už karo nusikaltimą, neteisėtą gyventojų (vaikų) deportaciją ir neteisėtą gyventojų (vaikų) perkėlimą iš okupuotų Ukrainos teritorijų į Rusijos Federacijos teritoriją“.

Ukraina palankiai įvertino paskelbtus orderius V. Putinui ir Rusijos prezidento kanceliarijos vaiko teisių įgaliotinei Marijai Lvovai-Belovai, kaip pirmą žingsnį siekiant, kad Rusija atsakytų už nusikaltimus, įvykdytus po 2022 metų vasario 24-osios invazijos. Rusija, kurios nėra tarp 123 TBT šalių narių, šį žingsnį pavadino teisiškai „niekiniu“.

Ketvirtadienį JT Tyrimo komisijos dėl Ukrainos paskelbtoje ataskaitoje nurodoma, jog esama įrodymų, kad šimtai ukrainiečių vaikų buvo neteisėtai perkelti į Rusiją.

Komisija teigė, kad tiek tėvai, tiek vaikai susiduria su daugybe kliūčių bendravimui, o didžiausia našta tenka vaikams, nes maži vaikai greičiausiai negali užmegzti jokių ryšių. Komisija padarė išvadą, kad priverstinė deportacija „pažeidžia tarptautinę humanitarinę teisę ir prilygsta karo nusikaltimui“.

Ukrainos vyriausybė tvirtina, kad nuo karo pradžios į Rusiją buvo išvežtas 16 221 vaikas.

Naujienų svetainė „Courthouse News Service“ citavo TBT prokuroro Karimo Khano (Karimo Chano) žodžius, pirmadienį pasakytus Rusijai Londone įvykusioje daugiau kaip 30 šalių teisingumo ministrų konferencijoje. „Grąžinkite vaikus, repatrijuokite vaikus“, – sakė jis.

Rusijos atstovas V. Nebenzia vaikų klausimą pavadino „visiškai išpūstu“. Pasak jo, Maskva Saugumo Tarybos posėdyje, kuris vyks maždaug balandžio 6 dieną, nori paaiškinti, jog vaikai buvo išvežti į Rusiją „tik todėl, kad norėjome apsaugoti juos nuo pavojaus, kurį gali sukelti kariniai veiksmai“.

V. Nebenzios buvo paklausta, ar Rusija planuoja grąžinti vaikus. „Žinoma, kai sąlygos bus saugios. Kodėl gi ne?“ – atsakė Rusijos pasiuntinys.

Gairės: karas Ukrainoje, rusai, ukrainiečių vaikai, JT susitikimas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS