Rusai suvartoja mažiau alkoholio ir tabako, populiarėja sveikas gyvenimo būdas | Diena.lt

RUSAI SUVARTOJA MAŽIAU ALKOHOLIO IR TABAKO, POPULIARĖJA SVEIKAS GYVENIMO BŪDAS

  • 9

Statistikos duomenimis, Rusijoje alkoholio vartojimas mažesnis nei bet kuriuo metu po Sovietų Sąjungos žlugimo, pasijautus vyriausybės priemonių veiksmingumui ir augant sveiko gyvenimo būdo populiarumui.

Degtinė galbūt tebėra šalies nacionalinis simbolis, tačiau praėjusiais metais rusai suvartojo mažiau alkoholio žmogui, nei prancūzai ar vokiečiai, skelbia Pasaulio sveikatos organizacija (PSO), kuri rinkdama duomenis atsižvelgė ir į naminukės vartojimą.

Tabako vartojimas irgi smuko daugiau nei penktadaliu tarp 2009 ir 2016 metų. Pasaulinės suaugusiųjų tabako vartojimo apklausos duomenimis, rūko apie 30 proc. rusų.

„Metinis smukimas (alkoholio ir tabako vartojimo) yra labai staigus, ypač atsižvelgus į pradinį tašką“, – AFP sakė PSO atstovė Rusijoje gydytoja Melita Vuinovič.

Pasak jos, jeigu toliau bus judama šia kryptimi, po dešimtmečio situaciją Rusijoje bus galima lyginti su Skandinavija ir Jungtine Karalyste.

Naujausi PSO duomenys rodo, kad suaugusieji Rusijoje per metus vidutiniškai suvartoja 12,2 litrų gryno alkoholio. Tokie skaičiai žymi 20 procentų vartojimo mažėjimą nuo 2012 metų ir rikiuoja Rusiją už Prancūzijos (13,3 litrai) ir Vokietijos (13,4 litrai).

Naujausi PSO duomenys rodo, kad suaugusieji Rusijoje per metus vidutiniškai suvartoja 12,2 litrų gryno alkoholio.

M. Vuinovič atkreipia dėmesį į per pastaruosius 13 metų palaipsniui įvestus įstatymus viešosios sveikatos krizei spręsti ir gyvenimo trukmei ilginti, tarp kurių yra draudimas parduotuvėms nuo 23 val. pardavinėti alkoholį, minimalios alkoholinių gėrimų mažmeninės kainos didinimas ir visiškas draudimas reklamuoti alkoholį.

„Kitur buvę veiksmingi sprendimai suveiks ir čia. Dažnai girdimi tie patys argumentai ir kitose šalyse, kad alkoholis yra nacionalinės tapatybės dalis – tai tik mitas“, – sakė M. Vuinovič.

1990 metais bendras suvartoto alkoholio kiekis Rusijoje nesiekė 12 litrų žmogui, dėl paskutinio Sovietų sąjungos lyderio Michailo Gorbačiovo taikytų apribojimų. Tačiau, pasak PSO, žlugus Sovietų sąjungai šis skaičius pastoviai augo iki 2007 metų.

Cigaretės už 2 dolerius

Cigarečių kainos vis dar yra žymiai mažesnės nei Europoje, pakelio kaina tesiekia 2 dolerius (1,6 euro), tačiau M. Vuinovič giria tabako kontrolės programą kaip „vieną geriausių pasaulyje“, sprendžiant pagal jos rezultatus.

Sveikatos ministerija siūlo imtis dar griežtesnių tabako apribojimų, gal net ir įstatymiškai uždrausti pardavinėti cigaretes gimusiems po 2014 metų.

Maskvoje įsikūrusios nevyriausybinės organizacijos „Health and Development Foundation“ (Sveikatos ir vystymosi fondas) direktorė Jelena Dmitrijeva sutiko, kad vyriausybės politika svariai prisidėjo prie alkoholio ir tabako vartojimo mažinimo, bet bendra sveikesnės gyvensenos tendencija, ypač didesniuose miestuose, irgi yra svarbus veiksnys.

„Čia niekada nebuvo galvojama, kad savo sveikatą reikia prižiūrėti, kad būtum sveikas. Kai turi problemą tuomet eini pas gydytoją, tai labai skiriasi nuo vakarietiškos mąstysenos, – sakė E. Dmitrieva. – Bet dabar daugiau dėmesio kreipiama sporto klubams, sveikatai, sveikatingumui, visa tai įgijo daugiau populiarumo nei anksčiau.“

„Maisto ir sveikatos tendencijos keičiasi visame pasaulyje, o rusai mėgsta laikytis vakarietiškų madų, – sakė organizacijos direktorė. – Gyvename globalioje visuomenėje.“

Judėjimas „Straight Edge“

32-erių iš Maskvos kilęs Antonas, kurio kasdienė veikla susijusi su kovos menų turnyrų organizavimu, visiškai nustojo vartoti alkoholį prieš dešimtmetį, kai turėjo problemų su alkoholiu. Dabar visą savo dėmesį vyras nukreipė į sportą.

„Tarp mano draugų vis daugiau alkoholį metančių žmonių. Tai tampa populiaru. Devintajame dešimtmetyje atsirado amerikiečių judėjimas „Straight Edge“, kuriuo besivadovaujantys žmonės negeria, nerūko ir nevartoja narkotikų, bet čia jis tapo labiau žinomas tik prieš kelerius metus“, – sakė Antonas, nenorėjęs skelbti savo pavardės.

„Manau auga sveiko gyvenimo būdo tendencija. Kai rimtai sportuoji, privalai siekti geresnės sveikatos, nevartoti alkoholio ar dar ko nors“, – AFP sakė Antonas.

26-erių Jaroslavas, dirbantis vizualinio meno srityje, rūkyti metė apytiksliai tuo metu, kai tai buvo uždrausta baruose ir restoranuose. Pasak jo, visuomenė vis mažiau toleruoja rūkymą.

„Manau visi mūsų mokytojai mokykloje rūkė, išskyrus galbūt kūno kultūros mokytoją“, – sakė Jaroslavas, kuris užaugo šiauriniame Murmanske.

„Viskas labai pasikeitė. Žinau porą barų Sankt Peterburge, kur vis dar galima rūkyti ir ten nebeičiau. Kvapas nepakeliamas. Negaliu patikėti, kad mes taip užaugome.“

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

VYTAUTAS

taigi,kad rašo,pradėjo sportuoti.Otai reiškia,kad padidėjo žmonių,vaikų užimtumas.Lietuvoje atidarytu nemokamus sporto klubus,būrelius,užimtu suaugusius ir nereikėtu verygjuodžio kvailų reformų.Draudimais tik debilai gali valdyt.O kur DEMOKRATIJA.vISKĄ PINIGAIS NE UŽDRAUSI,ATSIRAS KITOS FORMOS ALKOHOLINIAI MIŠINIAI IR DAUG ŽALINGESNI.VERYGKVAILIAI,EINATE GORBOČIIOVO PRAMINTU KELIU.AVINAI.

nija

Viena diena maziau,kita rasys,kad daugiau,kaip ir su krymu,tai yra zmoniu,tai ne vieno,svarbu parasyt

to bėdai

kas ta teta?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS