Rusams baiminantis mobilizacijos, Maskva pradės pavasarinį šaukimą į kariuomenę | Diena.lt

RUSAMS BAIMINANTIS MOBILIZACIJOS, MASKVA PRADĖS PAVASARINĮ ŠAUKIMĄ Į KARIUOMENĘ

  • 0

Rusija kitą savaitę pradės pavasarinį dešimčių tūkstančių jaunuolių šaukimą į kariuomenę, kad papildytų savo ginkluotąsias pajėgas ir sukauptų karinį rezervą.

Maskva teigia, kad šauktiniai nesiunčiami kovoti Ukrainoje, tačiau jaunuolių šaukimui į kariuomenę, kuris vyksta du kartus per metus, rengiamasi sklandant nuolatiniams gandams apie naują mobilizacijos bangą puolimui Ukrainoje.

„Pavasarinis šaukimas prasidės nuo balandžio 1 dienos“, – spaudos konferencijoje penktadienį sakė Gynybos ministerijos mobilizacijos departamento vadovo pavaduotojas kontradmirolas Vladimiras Cimlianskis.

„Šauktiniai nebus siunčiami į ginkluotųjų pajėgų dislokacijos punktus naujuose Rusijos regionuose – Donecko ir Luhansko liaudies respublikose, Chersono ir Zaporižios srityse – ir nebus siunčiami vykdyti specialiosios karinės operacijos užduočių“, – pridūrė jis, pavartodamas Kremliaus terminą karui Ukrainoje pavadinti ir paminėdamas Ukrainos regionus, kuriuos teigia aneksavusi.

2022 metais Maskva vienašališkai aneksavo keturias Ukrainos sritis ir spaudė jų gyventojus priimti Rusijos pilietybę. Kyjivas ir Vakarai šių aneksijų nepripažįsta.

Praėjusių metų pavasarį į kariuomenę buvo pašaukta apie 147 tūkst. 18–27 metų amžiaus jaunuolių. Kariuomenė nepranešė, kiek jų planuoja pašaukti šiemet.

Įstatymų leidėjams praėjusiais metais padidinus viršutinę amžiaus ribą, į kariuomenę dabar gali būti šaukiami 18–30 metų vyrai.

Karinė tarnyba trunka 12 mėnesių.

Tarnybą pradėję šauktiniai patiria didelį spaudimą pasirašyti savanoriškas karines sutartis, leidžiančias juos siųsti kariauti į Ukrainą.

Naujas nerimas

Rusija teigia, kad praėjusiais metais kovoms Ukrainoje užverbavo daugiau kaip 400 tūkst. žmonių, Gynybos ministerijai pasiūlius tokiems asmenims didelius atlyginimus.

Ji buvo kaltinama tuo, kad daugiausia dėmesio verbavimo pastangose skiria skurdžiausiems Rusijos regionams ir etninėms respublikoms.

Balsuodami už V. Putiną jūs balsavote už mobilizaciją.

Baigę karinę tarnybą šauktiniai tampa atsargos kariais ir ateityje, jei bus mobilizuoti, gali būti siunčiami į frontą.

Gandai apie mobilizaciją sklando nuo tada, kai 2022 metų rudenį Kremlius išsiuntė šaukimus daugiau kaip 300 tūkst. žmonių.

Gruodį V. Putinas teigė, kad naujos mobilizacijos neprireiks, ir atkreipė dėmesį į, jo teigimu, sėkmingas verbavimo pastangas.

Tačiau kalbas apie mobilizaciją paskatino V. Putino pergalė anksčiau šį mėnesį vykusiuose rinkimuose be realios konkurencijos, Gynybos ministerijos pareiškimas, kad iki metų pabaigos bus sukurta naujų divizijų, ir Kremliaus kaltinimai Ukrainai dėl praėjusią savaitę įvykdyto mirtino išpuolio Pamaskvės koncertų salėje.

„Balsuodami už V. Putiną jūs balsavote už mobilizaciją“, – praėjusią savaitę platformoje „Telegram“ sakė buvęs Kremliaus kalbų rašytojas, tapęs politikos analitiku, Abasas Galiamovas.

Kremliaus velionio kritiko Aleksejaus Navalno bendražygiai ketvirtadienį paragino žmones, kurie gavo šaukimus, juos ignoruoti ir neatvykti į nurodytas įstaigas.

Gruodį Putinas tikino, kad „konflikto zonoje“ dislokuota 617 tūkst. Rusijos karių.

Praėjusiais metais jis išleido dekretą, kuriuo įsakė padidinti bendrą Rusijos kariuomenės dydį – nuo 1,15 mln. iki 1,32 mln. karių.

Gairės: Rusija, šaukimas į kariuomenę, mobilizacija, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS