Rusija antradienį surengs Sirijos ir Turkijos derybas | Diena.lt

RUSIJA ANTRADIENĮ SURENGS SIRIJOS IR TURKIJOS DERYBAS

Rusija antradienį surengs naują derybų, kuriomis siekiama normalizuoti Turkijos ir Sirijos santykius, raundą, pranešė Turkijos gynybos ministras.

Derybos, kuriose taip pat dalyvaus regiono galybė Iranas, vyks Maskvoje, pirmadienį sakė Hulusi Akaras (Chulusis Akaras). Jose dalyvaus visų keturių šalių gynybos ir žvalgybos vadovai.

Rusija siekia padėti atkurti Ankaros ir jos sąjungininko Damasko ryšius, kurie nutrūko 2011 metais prasidėjus Sirijos pilietiniam karui.

„Rengiamės susitikimui, kuriame dalyvaus Turkijos, Rusijos, Sirijos ir Irano gynybos ministrai ir žvalgybos vadovai, – teigė H. Akaras. – Mūsų tikslas – derybomis išspręsti problemas ir kuo greičiau užtikrinti taiką regione.“

Nuo tada, kai Turkija pradėjo remti sukilėlių pastangas nuversti Sirijos prezidentą Basharą al Assadą (Bašarą Asadą), Ankara ir Damaskas turėjo nedaug oficialių kontaktų.

Tačiau Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas), kuris kartą pavadino B. al Assadą žudiku, pritarė idėjai surengti taikos stiprinimo aukščiausiojo lygio susitikimą su Sirijos lyderiu.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas parėmė R. T. Erdogano pastangas.

Tačiau B. al Assadas, kurio šalis pamažu išeina iš regioninės izoliacijos, sakė, kad susitiks su R. T. Erdoganu tik tuo atveju, jei Turkija išves karius iš Šiaurės Sirijos.

R. T. Erdoganas teigia, kad karių buvimas reikalingas kaip saugumo priemonė prieš kurdų grupuočių, kurias Ankara laiko teroristais, bet kurios atliko pagrindinį vaidmenį Jungtinių Valstijų vadovaujamoje kampanijoje prieš „Islamo valstybės“ džihadistus, išpuolius Turkijoje.

Anksčiau šį mėnesį Irano, Rusijos, Turkijos ir Sirijos diplomatai susitiko Maskvoje, kad sudarytų sąlygas užsienio reikalų ministrų susitikimui.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

daug svarbiau

kada jie surengs bunkerinio karliko laidotuves

SUSIJUSIOS NAUJIENOS