Rusija atidėjo galutinį svarstymą dėl garsios teisių gynimo organizacijos | Diena.lt

RUSIJA ATIDĖJO GALUTINĮ SVARSTYMĄ DĖL GARSIOS TEISIŲ GYNIMO ORGANIZACIJOS

  • 0

Rusija ketvirtadienį atidėjo galutinį svarstymą dėl garsiausios šalyje teisių gynimo organizacijos, kuri fiksuoja Stalino eros represijas ir gina aktyvistus, išformavimo – byloje, kurią šalininkai vadina pilietinės visuomenės slopinimo dalimi.

Rusijos Aukščiausiajame Teisme prasidėjus galutiniam svarstymui teisėjas iš karto pasakė, kad skelbia pertrauką iki lapkričio 17-osios, pranešė valstybinė naujienų agentūra „RIA Novosti“.

Teisėjas reagavo į abiejų šalių prašymus atidėti svarstymą, kuris galėtų nulemti vienos seniausių ir labiausiai gerbiamų Rusijos nevyriausybinių organizacijų uždarymą.

Prieš 25 metus įkurta „Memorial“, kuri tyrė viską nuo Stalino laikų Gulago iki vyriausybinių mirties būrių Čečėnijoje, turės uždaryti savo pagrindinę skėtinę organizaciją, jeigu Teisingumo ministerija laimės bylą.

„Memorial“ sukūrė didžiulį eilinių narių tinklą, kuris gynė rusus, tarp jų – musulmonus neramiame Kaukazo regione ir prieš Vladimirą Putiną Maskvoje protestavusius demonstrantus.

Organizacija kasmet taip pat skelbia sąrašus tų, kuriuos laiko politiniais kaliniais, nors Rusija sako, kad tokių nėra.

Pirmasis organizacijos pirmininkas buvo Nobelio taikos premijos laureatas Andrejus Sacharovas, įkūręs ją drauge su kitais garsiais disidentais, kurių daugelis patys yra kalėję dėl savo politinių pažiūrų.

Dabar atrodo, kad „Memorial“ išeikvojo Kremliaus toleranciją kitokiai nuomonei.

Kaip teigia Teisingumo ministerija, organizaciją reikia likviduoti, nes jos chartija neatitinka tikrosios veiklos pobūdžio. Organizacija taip pat kaltinama tokiais pažeidimais kaip neteisinga informacija apie finansavimą iš užsienio.

„Memorial“ sako, kad šie kaltinimai neturi pagrindo ir „įžeidžia“ jos darbą. Organizacija mano, kad jos pavyzdžiu kitos nevyriausybinės organizacijos yra perspėjamos dėl panašaus likimo.

Ši didelio dėmesio sulaukusi byla atsirado teisių gynimo grupėms kalbant, kad po to, kai V.Putinas 2012 metais sugrįžo į Kremlių trečiai kadencijai, jos yra vis stipriau spaudžiamos apriboti politinę veiklą.

„Memorial“ yra tarp organizacijų, kurioms taikomas prieštaringai vertinamas įstatymas, kad finansavimą iš užsienio gaunančios ir „politinę“ veiklą vykdančios nevyriausybinės organizacijos vadintųsi „užsienio agentais“. Šis terminas turi papildomą šnipinėjimo reikšmę.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS