Rusija giria „sėkmingai“ prasidėjusias derybas Irano branduoliniam susitarimui išsaugoti | Diena.lt

RUSIJA GIRIA „SĖKMINGAI“ PRASIDĖJUSIAS DERYBAS IRANO BRANDUOLINIAM SUSITARIMUI IŠSAUGOTI

Rusija pareiškė, kad antradienį „sėkmingai“ prasidėjo derybos, kurių tikslas – išgelbėti tarptautinį susitarimą dėl Irano branduolinės programos, Vašingtonui ruošiantis netiesiogiai prisidėti prie derybų su šiitiška respublika.

Sausį prie JAV vairo stojęs Joe Bidenas (Džo Baidenas) pareiškė esąs pasirengęs pakeisti savo pirmtako Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) 2018 metų sprendimą pasitraukti iš svarbaus susitarimo dėl Teherano branduolinės programos.

Vienoje dirbantis Rusijos pasiuntinys tarptautinėse organizacijose Michailas Uljanovas teigė, kad antradienio susitikimas tarp tų šalių, kurios vis dar yra susitarime, buvo „sėkmingas“, nors susitarimui atkurti prireiks laiko.

„Kiek [laiko]? Niekas nežino. Svarbiausia po šios dienos Jungtinės komisijos posėdžio yra tai, kad prasidėjo praktiniai darbai siekiant šio tikslo“, – tviteryje parašė jis.

JAV pasitraukus iš 2015 metų susitarimo su Iranu ir įvedus pakartotines sankcijas Teheranui, likusios šalys – Kinija, Jungtinė Karalystė, Prancūzija, Vokietija ir Rusija – stengiasi išgelbėti susitarimą, o tuo metu Iranas plečia savo branduolinę veiklą.

Iranas reikalauja nutraukti griežtas D. Trumpo sugrąžintas sankcijas. Per vėliausias derybas Teheranas atsisakė susitikti su JAV derybininkais, o tai reiškia, kad Europos derybininkai veiks kaip tarpininkai.

Dabartinio pakto narių delegatai susitiko antradienį viename prabangiame viešbutyje Vienoje. Pasak deryboms artimo diplomato, jų diskusijos tęsis trečiadienį.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS