Rusija grasina uždaryti Bulgarijos ambasadą | Diena.lt

RUSIJA GRASINA UŽDARYTI BULGARIJOS AMBASADĄ

Rusija penktadienį pagrasino uždaryti savo ambasadą Bulgarijoje ir bulgarų misiją Maskvoje, tvyrant įtampai dėl Maskvos karo Ukrainoje ir susirūpinimo šnipinėjimu.

Šią savaitę Bulgarijos ministras pirmininkas Kirilas Petkovas paskelbė, kad jo šalis išsiųs 70 Rusijos diplomatų. Tai yra didžiausias per vieną kartą iš šios Balkanų valstybės išsiunčiamų diplomatinių darbuotojų skaičius.

Rusijos ambasadorė Bulgarijoje Eleonora Mitrofanova penktadienį sakė, kad prašys Rusijos vyriausybės uždaryti ambasadą Sofijoje.

„Deja, mūsų kreipimasis į Bulgarijos užsienio reikalų ministeriją ignoruotas“, – sakoma ambasados paskelbtame jos pareiškime.

Pasak ambasadorės, ji ketina „nedelsdama“ prašyti Rusijos vadovybės uždaryti „rusų ambasadą Bulgarijoje ir tai neišvengiamai nulems bulgarų diplomatinės misijos Maskvoje uždarymą“.

Ji pridūrė, kad atsakomybė už „šio žingsnio sunkias pasekmes“ teks K. Petkovo vyriausybei.

K. Petkovas šią savaitę sakė, kad išsiunčiami Rusijos diplomatai „dirbo prieš mūsų interesus“.

Sofija tikisi, kad Rusija laikinai uždarys savo generalinį konsulatą Rusėje Bulgarijos šiaurėje. Sofija savo ruožtu laikinai uždarys konsulatą Rusijos Jekaterinburgo mieste.

Daug Europos šalių išvarė Rusijos diplomatų Maskvai vasario 24 dieną pradėjus karinę invaziją į Ukrainą. Rusija atsakė analogiškomis priemonėmis.

Penktadienį K. Petkovas, kurio partija kovoja dėl išlikimo politinėje arenoje po to, kai praėjusį mėnesį per balsavimą dėl nepasitikėjimo buvo nuversta jo vyriausybė, pasmerkė E. Mitrofanovos grasinimą ir apkaltino ją bandymu „įbauginti Bulgarijos žmones“.

„Diplomatai neturėtų kelti ultimatumų Bulgarijos valstybei... Aiškiai pasakiau, kad diplomatiniai santykiai turėtų būti tęsiami“, – sakė jis žurnalistams.

Diplomatai neturėtų kelti ultimatumų Bulgarijos valstybei... Aiškiai pasakiau, kad diplomatiniai santykiai turėtų būti tęsiami.

Ketvirtadienį E. Mitrofanova, Bulgarijos visuomeninės televizijos BNT paklausta apie galimą Maskvos atsaką į diplomatų išsiuntimą, sakė, kad ryšiai su Sofija gali būti net nutraukti.

Europos Sąjunga pareiškė apgailestaujanti dėl šio „nepagrįsto grasinimo“ nutraukti diplomatinius santykius ir pavadino tai „neproporcingu žingsniu“, kuris „tik dar labiau ją (Rusiją) izoliuotų tarptautiniu mastu“, pranešė bloko vyriausiojo diplomato Josepo Borrellio (Žozepo Borelio) spaudos tarnyba.

NATO atstovė spaudai Oana Lungescu (Oana Lungesku) sakė, kad Aljanso narės „griežtai smerkia įsisenėjusį Rusijos prievartinio elgesio modelį, bandymus kištis į mūsų demokratinius procesus ir institucijas bei kėsintis į mūsų piliečių saugumą“.

Kovo mėnesį Bulgarija dėl karo Ukrainoje išvarė 10 rusų diplomatų.

Ši Europos Sąjungos ir NATO narė komunizmo laikais buvo ištikima Sovietų Sąjungos sąjungininkė ir tebėra kultūriškai, istoriškai bei ekonomiškai glaudžiai susijusi su Rusija, tačiau virtinė šnipinėjimo skandalų nuo 2019 metų apkartino santykius ir privertė išvaryti maždaug 20 diplomatų bei vieną techninį padėjėją.

Gairės: karas Ukrainoje, Bulgarijos ambasada, Rusija, diplomatai
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Atviras klausimas

Negi rusu pidoraškos nesupranta, kokie jie yra pasaulio isgamos?

Juokai

Senai laikas uzblokuoti orkus galutinai ir nustoti su jais bendrauti.

Salin rusiskas isgamas

Hahaha, rusofasistai-zudikai-prievartautojai-okupantai visiems pradejo grasinti, net su tokiais kaio bulgarija, kurie visada buvo draugiski su zudikais rusais. Atejo laikas, kad visas pasaulia nekestu rusofasistu.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS