Rusija ir Baltarusija susitarė dėl atsiskaitymų už energijos išteklius | Diena.lt

RUSIJA IR BALTARUSIJA SUSITARĖ DĖL ATSISKAITYMŲ UŽ ENERGIJOS IŠTEKLIUS

Rusija ir Baltarusija susitarė dėl atsiskaitymų už energijos išteklius, po dviejų valstybių vyriausybių atstovų derybų ketvirtadienį Minske pranešė Rusijos premjeras Michailas Mišustinas.

„Norėčiau pasveikinti dėl šiandien priimtų sprendimų, susijusiais su atsiskaitymais už energijos išteklius. Sprendimai pasiekti dėl visų klausimų“, – sakė jis.

Šių susitarimų esmės Rusijos vyriausybės vadovas neatskleidė ir pabrėžė, kad Rusija yra suinteresuota bendradarbiavimą su Baltarusija kilstelti į aukštesnį lygį.

Kaip jau buvo skelbta, didžiausius dvišalius ginčus dėl atsiskaitymų už energijos išteklius anksčiau kėlė Baltarusijos skola už gautas rusiškas gamtines dujas, apie kurią „Gazprom“ vadovas Aleksejus Mileris paskelbė gegužės pabaigoje. Tada buvo įvardinta 165,57 mln. JAV dolerių, o liepos pabaigoje – jau 273 mln. dolerių suma. Baltarusijos energetikos ministerija skolą neigė, bet pripažino nesutarimus dėl rusiškų dujų kainos, atsižvelgiant į jų kaloringumą.

Praėjusių metų pabaigoje Minskui kėlus pretenzijų ir dėl rusiškos naftos tiekimo sąlygų, pirmąjį šių ketvirtį jo apimtys buvo smarkiai sumažintos, o autoritarinio Baltarusijos lyderio Aliaksandro Lukašenkos nurodymu nafta pradėta importuoti iš alternatyvių tiekėjų, per uostus, įskaitant Klaipėdos uostą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS