Rusija išbandė „nepriklausomą“ internetą | Diena.lt

RUSIJA IŠBANDĖ „NEPRIKLAUSOMĄ“ INTERNETĄ

  • 2

Rusija pirmadienį atlieka bandymus, turinčius užtikrinti šalies interneto infrastruktūros „suverenitetą“ kibernetinių atakų iš užsienio atveju, bet žmogaus teisių aktyvistai baiminasi, jog šios priemonės gali sugriežtinti cenzūrą ir vesti prie šalies virtualios izoliacijos.

Lapkritį įsigaliojęs kontroversiškas įstatymas leidžia valstybėms tarnyboms išjungti interneto ryšį su kitomis šalimis, tačiau Ryšių ministerija neigė, kad vyriausybė ruošiasi izoliuoti Rusijos internetą, ir tikino, kad paprasti vartotojai šių bandymų poveikio net nepastebės.

Ministerija pabrėžė, kad pratybomis siekiama užtikrinti interneto „vientisumą, stabilumą, funkcionavimą ir saugumą“.

Gegužę prezidento Vladimiro Putino pasirašytas įstatymas reikalauja įpareigoja Rusijos interneto tiekėjus įsidiegti valstybės tarnybų parinktas technines priemones, sudarančias sąlygas centralizuotai valdyti interneto duomenų srautą.

Jos taip pat leis filtruoti turinį ir neleisti prisijungti prie uždraustų tinklalapių.

Praeitą savaitę per savo metinę spaudos konferenciją V. Putinas teisino Rusijos interneto politiką ir tikino, kad šalis „nejuda interneto uždarymo link“.

„Laisvas internetas ir interneto suverenitetas yra dvi viena kitai neprieštaraujančios sampratos“, – aiškino prezidentas.

Rusijoje internetas yra pagrindinis politinių debatų ir opozicijos forumas, taip pat leidžiantis koordinuoti opozicijos demonstracijas.

Planuojama, kad naujoji sistema pradės visavertiškai veikti 2021 metais.

Pagrindinės interneto tiekėjos jau pradėjo diegti reikalingą įrangą, įskaitant paketų giliosios patikros priemones (Deep Packet Inspection (DPI), leidžiančias ryšių priežiūros agentūrai „Roskomnadzor“ analizuoti duomenų srautą ir jį filtruoti.

Šio įstatymo šalininkai sako, kad juo siekiama užtikrinti, kad Rusijos tinklalapiai veiktų net ir nelikus galimybės prisijungti prie tarptautinių serverių arba iškilus kokiai nors grėsmei iš užsienio, pavyzdžiui, per kibernetines atakas.

Vis dėlto šis įstatymas sulaukė aštrios kritikos, nes numatomos priemonės sudarys vyriausybei galimybę cenzūruoti ir varžyti internetu gaunamą informaciją, tad naujoji sistema gali tapti panaši į Kinijoje veikiančią vadinamąją „Didžiąją ugniasienę“.

Pekinas yra sukūręs didelio masto sistemą, leidžiančią veiksmingai riboti interneto turinio pasiekiamumą šalyje, bet aktyvistai ir analitikai nesutaria, ar Rusija turi išteklių panašiai schemai įgyvendinti.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

E

Kacapu nepriklausomas internetas,nejuokinkit svieto:))

Lt

Rusija tai tas pats kas Šiaurės korėja.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS