Rusija Kaliningrado srityje dislokavo raketas „Kinžal“ | Diena.lt

RUSIJA KALININGRADO SRITYJE DISLOKAVO RAKETAS „KINŽAL“

Rusija ketvirtadienį perkėlė į Kaliningrado sritį tris karinius lėktuvus, apginkluotus raketomis „Kinžal“, kurias Maskva vadina hipergarsiniais ginklais, pranešė Gynybos ministerija.

Tarp NATO narių Lietuvos ir Lenkijos, tvirtai remiančių Ukrainą, tapusią Maskvos agresijos taikiniu, esantis eksklavas yra itin militarizuota Rusijos teritorija.

Ketvirtadienį „trys lėktuvai Mig-31i su hipergarsinėmis raketomis „Kinžal“ buvo perkeltos į Čkalovsko aerodromą Kaliningrado srityje“, sakoma Rusijos gynybos ministerijos pranešime.

Nurodoma, kad šie lėktuvai vykdys „kovinį budėjimą visą parą“.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, pirmąkart pristatęs „Kinžal“ 2018 metais, vadino šias raketas „idealiu ginklu“, galinčiu skrieti dešimt kartų greičiau už garsą, todėl itin sunkiai perimamu priešraketinės gynybos priemonių.

Tačiau daugelis ekspertų sako, kad tai tėra įprastos nuo žemės paleidžiamos trumpo nuotolio balistinės raketos „Iskander“ šiek tiek modifikuota iš oro paleidžiama versija.

„Iskander“, kaip ir visos balistinės raketos, dalyje savo skrydžio trajektorijos išvysto hipergarsinio diapazono (didesnį kaip 5 machų) greitį, bet nepasižymi hipergarsinių ginklų klasei būdingu manevringumu.

Maskva birželį įtūžo, kai Lietuva uždraudė prekes, kurioms taikomos europinės sankcijos, geležinkeliu gabenti iš Rusijos pagrindinės teritorijos tranzitu į Kaliningrado sritį. Vilnius tvirtino tik vykdęs sankcijas pagal Europos Komisijos pateiktas gaires.

Tačiau Europos Komisija liepą paskelbė naujas gaires, kuriomis nurodyta dalies sankcionuotų prekių tranzitą leisti.

Kaliningrado sritis apima dalį buvusios Rytų Prūsijos teritorijos, kurią Sovietų Sąjungos kariuomenė užėmė baigiantis Antrajam pasauliniam karui.

Gairės: karas Ukrainoje, raketos, Kinžal, dislokuotos raketos, Kaliningradas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS