Rusija mini pergalės Stalingrado mūšyje 75-ąsias metines | Diena.lt

RUSIJA MINI PERGALĖS STALINGRADO MŪŠYJE 75-ĄSIAS METINES

  • 4

Rusijoje penktadienį minimos Sovietų Sąjungos pergalės Antrojo pasaulinio karo Stalingrado mūšyje 75-osios metinės, ceremonijoje dalyvavo ir ketvirtos kadencijos siekiantis Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.

V. Putinas atskrido į Volgogradą – taip dabar vadinasi šis miestas – ir stebėjo minėjimo proga surengtą karinį paradą, kuriame dalyvavo maždaug 1,5 tūkst. karių, daug šarvuočių, virš žiūrovų galvų praskrido kariniai lėktuvai.

1942-1943 metais vykęs mūšis dėl miesto prie Volgos buvo vienas kruviniausių istorijoje. Nacistinės Vokietijos kariuomenė jame patyrė triuškinamą pralaimėjimą, o Rusija savo pergalę laiko strateginio persilaužimo Antrajame pasauliniame kare pradžia, įvykiu, išgelbėjusiu Europą nuo Adolfo Hitlerio.

Pergalės metinių minėjimo proga šio vieno skurdžiausiai gyvenančių Rusijos miestų kelių eismo kontrolės pareigūnai buvo aprengti Raudonosios armijos žieminėmis uniformomis.

„Mums tai yra šventa“, – sakė viena žiūrovių, dar pridūrusi, kad šiame kare žuvo daug jos giminaičių.

Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas šią dieną „pavadino visiems mums labai svarbia data“.

Maskva pastaraisiais metais vis labiau ir labiau aukština sovietų pergales ir pasiaukojimą kare, taip ugdydama gyventojų patriotiškumą, kuris „praktiškai tapo valstybės ideologija“, sakė politikos apžvalgininkas Konstantinas Kalačiovas.

200 dienų mūšis

Maskvai reikia teigiamas emocijas keliančių simbolių tokiu metu, kai jos santykiai su Vakarais yra prasčiausi nuo Šaltojo karo laikų. Todėl pompastišku pergalės datų paminėjimu siekiama „kurti įvaizdį šalies, kuri sugeba pasiekti laimėjimų ir nugalėti visus savo priešus“, kalbėjo ekspertas.

Minėjimas vyksta likus mažiau nei dviem mėnesiams iki kovo 18 dienos prezidento rinkimų. Juose dalyvaujantis V.Putinas, beveik kas dieną vykstantis į susitikimus su darbininkais ir studentais, turėtų apsilankyti ir Stalingrado mūšio memoriale.

Prezidentas taip pat dalyvaus koncerte, lankysis istorinėje parodoje, susitiks su jaunimo atstovais ir Antrojo pasaulinio karo veteranais, pranešė jo atstovas žurnalistams.

Per pastarąsias dvi savaites tai bus jau antra V. Putino kelionė Antrojo pasaulinio karo įvykiams paminėti.

Sankt Peterburge sausio 18 dieną V. Putinas dalyvavo renginyje, skirtame Leningrado blokados pabaigos 75-osioms metinėms.

1942 metų liepą prasidėjęs Stalingrado mūšis truko 200 dienų. Miestas buvo bombarduojamas, jį apsupo ir dalį užėmė nacių pajėgos, tačiau galiausiai jas pačias apsupo Raudonoji armija. Maršalo Friedricho Paulus (Frydricho Pauliaus) vadovaujamos vokiečių pajėgos 1943 metų vasario 2 dieną buvo priverstos pasiduoti. Tai buvo pirmas vokiečių pajėgų pasidavimas nuo karo pradžios. F. Paulus buvo suimtas gyvas ir vėliau tapo nacių režimo kritiku.

Nuniokotas miestas po karo buvo atstatytas, jame įrengtas didžiulis kovų memorialas. Stalingradas buvo pervadintas Volgogradu 1961 metais, kai tuometis Sovietų Sąjungos lyderis Nikita Chruščiovas pasmerkė represinį Josifo Stalino valdymą.

2014 metais vietos įstatymų leidėjai siūlė sugrąžinti miestui Stalingrado vardą. Tada V. Putinas sakė, kad dėl miesto pervardijimo reikia rengti referendumą, bet lig šiol joks sprendimas nėra priimtas.

GALERIJA

  • Rusija mini pergalės Stalingrado mūšyje 75-ąsias metines
Rašyti komentarą
Komentarai (4)

VYTAUTAS

AMŽINA GARBĖ KRITUSIEMS KARIAMS KOVOJE SU FŠISTINIAIS OKUPANTAIS.

Gugis

Dar parasykit ka Siaures Koreja siandien mini. Baisiai cia idomu...

emi

Vel pavogta is FB!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS