Rusija: palaikomas kontaktas su JAV dėl galimo E. Gershkovicho iškeitimo | Diena.lt

RUSIJA: PALAIKOMAS KONTAKTAS SU JAV DĖL GALIMO E. GERSHKOVICHO IŠKEITIMO

 Rusija, pasak Kremliaus, palaiko kontaktą su Jungtinėmis Valstijomis dėl galimo amerikiečių reporterio Evano Gershkovicho iškeitimo, praneša agentūra „Reuters“.

Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas pirmadienį priminė, kad prezidentas Vladimiras Putinas birželio pradžioje patvirtino tokį kontaktą. „Pokalbiai tęsiasi, tačiau jie ir toliau turėtų vykti visiškai tyliai, – sakė D. Peskovas. – Todėl negali būti skelbiami jokie pranešimai, pareiškimai ar informacija šiuo klausimu“.

32 metų „The Wall Street Journals“ reporteris 2023 m. kovo 29 d. Jekaterinburge Urale buvo sulaikytas Rusijos federalinės saugumo tarnybos ir apkaltintas šnipinėjimu JAV Centrinei Žvalgybos Valdybos (CŽV). Pirmadienį paskelbta, kad jo teismo procesas prasidės birželio 26 d. uždarų durų.

Paklaustas, kodėl šnipinėjimo procesas prieš E. Gershkovichą vyks už uždarų durų, D. Peskovas teigė negalįs to komentuoti. „Tai teismo sprendimas. Negalime to komentuoti“, – teigė jis.

Jei bus nuteistas, E. Gershkovichui grės iki 20 metų kalėjimo bausmė. Tyrėjų duomenimis, jis CŽV pavedimu Sverdlovsko srityje rinko slaptą informaciją apie ginklų įmonės „Uralvagonzavod“ veiklą, susijusią su karinės įrangos gamyba ir remontu.

Pasak „Wall Street Journal“, žurnalistas tik dirbo savo darbą. Tiek leidinys, tiek E. Gershkovichas neigia kaltinimus šnipinėjimu. Baltieji rūmai kaltinimus pavadino juokingais.

E. Gershkovichas yra pirmasis JAV žurnalistas, sulaikytas Rusijoje dėl kaltinimų šnipinėjimu po Šaltojo karo pabaigos prieš daugiau kaip tris dešimtmečius.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS