Rusija pardavė beveik penktadalį „Rosneft“ akcijų | Diena.lt

RUSIJA PARDAVĖ BEVEIK PENKTADALĮ „ROSNEFT“ AKCIJŲ

  • 0

Tarptautinės bendrovės „Glencore“ ir Kataro valstybės fondo konsorciumas už 10,5 mlrd. eurų perka didžiausio Rusijos naftos koncerno „Rosneft“ 19,5 proc. akcijų paketą.

Apie sandorį "Rosneft" vadovas Igoris Sečinas trečiadienį vėlai vakare informavo Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną.

"Derybos vyko su daugiau kaip 30 bendrovių, fondų ir profesionalių investuotojų, finansų institucijų iš Europos, Amerijos, Artimųjų Rytų, Azijos ir Ramiojo vandenyno regiono. Dabar pranešu apie derybų baigtį ir apie sandorio sudarymą", – sakė I. Sečinas.

Pasak jo, sandoris finansuojamas pirkėjų lėšomis ir vieno didžiausių Europos bankų paskola.

"Sandoris sudarytas rinkos kaina, paremtas "Rosneft" akcijų kaina biržoje. Mūsų vertinimais, akcijų pardavimo kaina yra didžiausia įmanoma", – V. Putinui sakė I. Sečinas.

V. Putinas pažymėjo, jog sandoriui pasirinktas geras laikas – OPEC ir šiai organizacijai nepriklausančių valstybių susitarimas mažinti naftos gavybą skatins jos kainų augimą.

"Glencore" pranešime teigiama, jog bendrovė savo akcijomis sumokės 300 mln. eurų, o likusią 10,2 mlrd. eurų suma finansuos Kataro fondas ir bankai. Šveicarijos bendrovė pažymi, kad naujas susitarimas su "Rosneft" galios penkerius metus ir padidinti jo prekybos portfelį 220 tūkst. barelių per parą.

Po sandorio, kurį tikimasi užbaigti jau kitą savaitę, valstybės žinioje liks šiek tiek daugiau nei 50 proc. "Rosneft" akcijų. 19,75 proc. akcijų ir toliau priklausys Didžiosios Britanijos bendrovei BP.

Specialus mechanizmas

Rusijos vyriausybės spaudos tarnybos pranešime teigiama, kad visi sandoriui reikalingi dokumentai parengti, tačiau Federalinė antimonopolinė tarnyba pranešė prašymo šiam sandoriui pritarti kol kas negavusi.

Vyriausybė patvirtino "Rosneft" dividendų politiką, pagal kurią dividendams bus skiriama 35 proc. grynojo pelno pagal tarptautinius finansinės apskaitos standartus. 2017 metų valstybės biudžeto projekte buvo numatyta, kad "Rosneft" dividendams skirs 50 proc. šių metų grynojo pelno, kuris gali siekti 373,8 mlrd. rublių (5,4 mlrd. eurų).

Su šiuo sandoriu susijusį pranešimą spaudai išplatino ir Rusijos centrinis bankas. Jame teigiama, jog valstybės vadovo nurodymu bus parengtas specialus šių tvirtos valiutos įplaukų konvertavimo į rublius mechanizmas, siekiant išvengti šalies valiutų rinkos išsibalansavimo.

Spalį "Rosneft" iš valstybės perėmė mažesnės naftos pramonės grupės "Bašneft" kontrolinį akcijų paketą, už jį į valstybės iždą pervedęs 329,7 mlrd. rublių (4,7 mlrd. eurų), ir netrukus pranešė sieksiąs supirkti visas likusias "Bašneft" akcijas.

Šią savaitę "Rosneft" paskelbė šalies kapitalo rinkoje sėkmingai pardavusi 600 mlrd. rublių dydžio obligacijų emisiją.

"Rosneft" didžiausia Rusijos naftos pramonės grupe tapo daugiau nei prieš dešimtmetį, perėmusi pagrindinius Kremliaus sužlugdyto naftos koncerno "Jukos" aktyvus. 2006-ųjų viduryje 15 proc. "Rosneft" akcijų buvo parduota per pirminį viešąjį jų platinimą, už jas valstybė gavo 7,55 mlrd. JAV dolerių. 2013-aisiais "Rosneft" prisijungė trečią pagal dydį šalyje naftos pramonės grupę TNK-BP.

Gairės: Rosneft, Rusija, akcijos
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS