Rusija pareiškė abejingumą ESBO ateičiai | Diena.lt

RUSIJA PAREIŠKĖ ABEJINGUMĄ ESBO ATEIČIAI

Penktadienį Rusija pareiškė abejingumą dėl didžiausios pasaulyje regioninės saugumo organizacijos ateities, surengusios viršūnių susitikimą, kurį temdė įtampa dėl karo Ukrainoje.

Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija (ESBO) yra Rytų ir Vakarų blokų forumas, tačiau Ukraina ir svarbios sąjungininkės boikotavo derybas Skopjėje dėl Rusijos dalyvavimo. Maskva yra viena iš 57 ESBO narių, tačiau organizacijos darbas stringa, nes Rusija blokuoja svarbiausius sprendimus, įskaitant dėl biudžeto.

Dvi dienas trukusiame viršūnių susitikime dalyvavęs Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas kritikavo organizaciją, bet taip pat išsakė ir abejingumą jos likimui. „Ryškiausias pojūtis – abejingumas. Organizacija (ESBO) jau pavirto kažkuo, dėl ko man nerūpi, kas toliau su ja bus“, – žurnalistams sakė S. Lavrovas.

Man nerūpi šio ESBO susitikimo rezultatai.

21 mėnesį trunkanti Rusijos invazija į Ukrainą sulaukė aštrios Skopjės konferencijos dalyvių kritikos. „Rusijos agresijos karas prieš Ukrainą prieštarauja viskam, kas brangu šiai organizacijai“, – sakė Šiaurės Makedonijos užsienio reikalų ministras ir ESBO pirmininkas Bujaras Osmani įžanginėje kalboje viršūnių susitikimo pradžioje.

S. Lavrovas penktadienį sakė: „Man nerūpi šio ESBO susitikimo rezultatai“.

Ketvirtadienį pasakytoje kalboje Rusijos ministras teigė, kad ESBO tampa NATO ir Europos Sąjungos „priedėliu“ ir atsidūrė ant prarajos krašto, bei klausė, ar tuomet verta investuoti į jos atsigavimą.

ESBO buvo sukurta 1975 m. kaip Rytų ir Vakarų blokų dialogo forumas, tačiau pastaraisiais metais sunkiai veikia, nes Rusijos karas Ukrainoje sukėlė įtampą organizacijoje. Konferenciją Skopjėje boikotavo Ukraina, Estija, Latvija, Lietuva ir Lenkija. Ukraina siekia, kad organizacija pašalintų Rusiją, kaip tai padarė Europos Taryba, ir įspėjo, jog antraip ESBO gresia „lėta mirtis“.

Gairės: ESBO, Rusija, pareiškė abejingumą, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS