Rusija pareiškė laukianti JAV atsakymo į pasiūlymus keistis kaliniais | Diena.lt

RUSIJA PAREIŠKĖ LAUKIANTI JAV ATSAKYMO Į PASIŪLYMUS KEISTIS KALINIAIS

Trečiadienį Rusija pareiškė laukianti Jungtinių Amerikos Valstijų atsakymo į jos pasiūlymus dėl apsikeitimo kaliniais. Po kelių dienų Rusijoje prasidės šnipinėjimu kaltinamo JAV žurnalisto Evano Gershkovichiaus teismas.

„The Wall Street Journal“ žurnalistas buvo areštuotas 2023 m. kovą, kaltinimus šnipinėjimu jo šeima, darbdavys ir Baltieji rūmai atmeta kaip melagingus.

Prezidentas Vladimiras Putinas vasarį pareiškė, kad vyksta pokalbiai dėl apsikeitimo kaliniais, tačiau išsamesnės informacijos apie derybų eigą Kremlius neatskleidė.

„Kamuolys yra Jungtinių Valstijų aikštės pusėje, laukiame, kol jie atsakys į pateiktas mintis“, – interviu Rusijos valstybinei naujienų agentūrai TASS sakė užsienio reikalų viceministras Sergejus Riabkovas ir pridūrė, kad pasiūlymai gerai žinomi JAV administracijai, galbūt amerikiečių kas nors netenkina, bet „tai jų problema“. 

E. Gershkovichiaus teismas už uždarų durų prasidės birželio 26 d. Uralo mieste Jekaterinburge, jam gresia iki 20 metų kalėjimo, jei bus pripažintas kaltas. Vašingtonas kaltina Maskvą areštuojant JAV piliečius pagal nepagrįstus kaltinimus, kad galėtų juos iškeisti į užsienyje nuteistus rusus. Tarp Rusijoje sulaikytų JAV piliečių yra žurnalistė Alsu Kurmaševa, pernai sulaikyta už tai, kad neįsiregistravo kaip „užsienio agentė“. Jos darbdaviai laiko jai iškeltą bylą politiškai motyvuota. Buvęs JAV jūrų pėstininkas Paulas Whelanas, Rusijoje kalinamas nuo 2018 m., atlieka 16 metų bausmę už šnipinėjimą ir taip pat siekia būti įtrauktas į būsimus kalinių mainus.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS