Rusija pasirengusi derėtis dėl apsikeitimo kaliniais, tarp kurių – ir E. Gershkovichas | Diena.lt

RUSIJA PASIRENGUSI DERĖTIS DĖL APSIKEITIMO KALINIAIS, TARP KURIŲ – IR E. GERSHKOVICHAS

  • 1

Kremlius antradienį pareiškė esąs atviras deryboms dėl galimo apsikeitimo kaliniais, tarp kurių yra ir įkalintas „The Wall Street Journal“ žurnalistas Evanas Gershkovichas (Evanas Gerškovičas), tačiau pabrėžė, kad tokios derybos turi vykti ne viešai.

Paklaustas, ar pirmadienį įvykę konsuliniai vizitai pas E. Gershkovichą, kuris nuo kovo laikomas už grotų Maskvoje dėl kaltinimų šnipinėjimu, ir Vladimirą Dunajevą, JAV sulaikytą Rusijos pilietį, kaltinamą kibernetiniais nusikaltimais, gali reikšti apsikeitimą kaliniais, Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas sakė, kad Maskva ir Vašingtonas yra aptarę šį klausimą.

„Sakėme, kad buvo tam tikrų kontaktų šia tema, bet nenorime, kad jie būtų aptariami viešai, – teigė D. Peskovas konferenciniame pokalbyje su žurnalistais. – Jie turi būti vykdomi ir tęsiami visiškoje tyloje.“

Jis nepateikė išsamesnės informacijos, tačiau pridūrė, kad „abiem pusėms turi būti užtikrinta teisė į konsulinius ryšius“.

JAV ambasadorei Maskvoje Lynne Tracy (Lin Treisi) pirmadienį pirmą kartą nuo balandžio leista aplankyti E. Gershkovichą. JAV ambasada kol kas nepateikė daugiau informacijos.

31-erių E. Gershkovichas buvo sulaikytas Jekaterinburge, komandiruotės metu. Amerikietis laikomas Maskvos Lefortovo kalėjime, kuris yra liūdnai pagarsėjęs dėl žiaurių sąlygų. Praėjusią savaitę Maskvos teismas prokurorų prašymu sutiko palikti jį suimtą iki rugpjūčio 30 dienos. 

E. Gershkovichas ir jo darbdavys neigia kaltinimus. JAV vyriausybė pareiškė, kad jis sulaikytas neteisėtai, ir pareikalavo nedelsiant jį paleisti. Jo sulaikymas sukėlė nerimą Rusijoje dirbantiems žurnalistams, nes pareigūnai nepateikė išsamios informacijos apie tai, kokius įrodymus surinko kaltinimams šnipinėjimu pagrįsti.

Tai pirmasis amerikiečių žurnalistas, kuriam Rusijoje pateikti kaltinimai šnipinėjimu nuo 1986 metų rugsėjo, kai KGB sulaikė „U.S. News and World Report“ korespondentą Maskvoje Nicholas Daniloffą (Nikolą Danilofą). N. Daniloffas buvo paleistas po 20 dienų, iškeitus jį į Sovietų Sąjungos Jungtinių Tautų misijos darbuotoją, kurį FTB taip pat buvo sulaikęs dėl kaltinimų šnipinėjimu.

Kibernetiniais nusikaltimais kaltinamą V. Dunajevą Jungtinėms Valstijoms išdavė Pietų Korėja. Vyras sulaikytas Ohajuje. Rusijos diplomatams pirmadienį pirmą kartą nuo jo sulaikymo 2021 metais buvo suteikta konsulinė prieiga prie jo, sakė Rusijos ambasados konsulinio skyriaus vadovė Nadežda Šumova, kurios komentarą perdavė naujienų agentūra TASS.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

skiep

ka reiskia tas dvigubas vardu ir pavardziu rasymas,net skliaustuos,idiotai?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS