Rusija paskelbė „vakuumine bomba“ sunaikinusi būrį Ukrainos karių – Kyjivas tai pavadino nesąmone | Diena.lt

RUSIJA PASKELBĖ „VAKUUMINE BOMBA“ SUNAIKINUSI BŪRĮ UKRAINOS KARIŲ – KYJIVAS TAI PAVADINO NESĄMONE

Rusija pasiskelbė didelę griaunamąją galią turinčia vadinamąja „vakuumine bomba“ sunaikinusi daugybę ukrainiečių karių, tačiau Ukraina suskubo šį pareiškimą pavadinti nesąmone, pranešė naujienų agentūra CNN.

Rusijos gynybos ministerija šeštadienį pranešė, kad Rusijos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo vado pavaduotojas Aleksejus Kimas susitikimo su Rusijos gynybos ministru Sergejui Šoigu metu pasakė, jog „sudavus precizišką smūgį naudojant iš lėktuvo paleistą sviedinį“ buvo sunaikinta iki 300 karių.

Tuo tarpu Ukrainos gynybos žvalgybos atstovo Andrijus Jusovo teigimu, šie pareiškimai yra „visiška nesąmonė ir propaganda – lygiai, kaip Rusijos paskleista informacija apie vakar Kursko ir Belgorodo regionuose nukautus 1 500 Ukrainos karių“.

Rusijos gynybos ministerija pranešė, kad generolas pulkininkas A. Kimas tikslios vietos, kur buvo suduotas smūgis, nenurodė, tačiau paaiškino, kad tai įvyko „nacionalistų grupuotės „Kraken“ dislokacijos vietoje“, turėdamas omenyje specialiosios paskirties Ukrainos gynybos žvalgybos dalinį.

A. Kimo teigimu, antskrydžio metu buvo panaudota „tūrinės detonacijos bomba“, šeštadienį pranešė naujienų agentūra „RIA Novosti“.

Tūriniai ginklai dar vadinami vakuuminėmis arba termobarinėmis bombomis.

Lyberio teisės ir karybos instituto (JAV) duomenimis, sprogus termobariniam užtaisui ne tik kyla sprogimo banga, bet, kuro ir oro mišiniui degant ir į save įsiurbiant deguonį, taip pat sukuriamas vakuumas, dėl kurio sprogimas tampa dar stipresnis ir trunka ilgiau.

Tokio sprogimo galios pakanka, kad nuo jo griūtų pastatai ir plyštų vidaus organai. Ginklų kontrolės ir neplatinimo centro duomenimis, nuo jo neapsaugo nei sienos, nei požeminės slėptuvės.

Informacija apie rusų antskrydi buvo pristatyta jungtinės pajėgų grupės būstinėje vykusiame susitikime, kurio metu S. Šoigu išklausė kariuomenės vadų raportus apie padėtį „specialiosios karinės operacijos zonoje“, vartodama Rusijos terminiją Ukrainoje vykstančiam karui pavadinti pranešė ministerija.

Ministerijos teigimu, kada buvo įvykdytas šis antskrydis, A. Kimas nenurodė, tačiau pastebėjo, kad „vien per paskutinę savaitę veiksmingas žvalgybos ir puolimo sistemų darbas padėjo sunaikinti tris amerikietiškus kompleksus „Patriot“, raketų paleidimo sistema „Vampir“, daugiau nei 10 užsienio gamybos artilerijos sistemų bei kuro ir amunicijos sandėlių“.

A. Kimas susitikimo su S. Šoigu metu taip pat pasakė, kad Ukraina „dėl šių itin preciziškų ginklų ir kovinių dronų patiria reikšmingus tiek technikos, tiek karių nuostolius“, nurodoma ministerijos pranešime.

Gairės: Rusija, vakuuminė bomba, ukrainiečių kariai, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS