Rusija paskelbė žinomą rašytoją B. Akuniną teroristu | Diena.lt

RUSIJA PASKELBĖ ŽINOMĄ RAŠYTOJĄ B. AKUNINĄ TERORISTU

Pirmadienį Rusija įtraukė žinomą rašytoją Borisą Akuniną, seniai gyvenantį užsienyje ir pasisakantį prieš Maskvos karinę operaciją Ukrainoje, į teroristais ar ekstremistais pripažintų asmenų sąrašą.

Kremliui pernai vasarį pasiuntus kariuomenę į Ukrainą, Rusijoje prasidėjo kitaminčių persekiojimas, paveikęs ir meną, iš šalies knygynų dingsta Maskvą kritikuojančių autorių knygos.

Akuninu pasivadinęs Sakartvele gimęs 67 metų rašytojas Grigorijus Čchartišvilis garsėja kaip istorinių detektyvų autorius, nuo seno kritikuojantis prezidentą Vladimirą Putiną. Jo pavardė buvo įtraukta į Rusijos finansinės žvalgybos „Rosfinmonitoring“ „teroristų ir ekstremistų“ sąrašą.

„Teroristai paskelbė mane teroristu“, – feisbuke parašė Londone gyvenantis B. Akuninas.

Rusijos tyrimų komitetas paskelbė pradėjęs baudžiamąjį tyrimą dėl B. Akunino tariamo „terorizmo pateisinimo ir viešo melagingos informacijos platinimo“ apie Rusijos kariuomenę.

„Rusiją valdo psichologiškai sutrikęs diktatorius, bet blogiausia, kad jis paklūsta savo paranojai“, – socialiniame tinkle „Facebook“ parašė B. Akuninas tą dieną, kai V. Putinas įsakė užpulti Ukrainą. Praėjusią savaitę viena pagrindinių Rusijos leidyklų AST paskelbė, kad dėl B. Akunino „viešų pareiškimų“ nebeplatins jo knygų.

Teroristai paskelbė mane teroristu.

Į Kremliaus nemalonę patekęs B. Akuninas yra vienas skaitomiausių šiuolaikinių Rusijos rašytojų. Jis yra vienas iš „Tikrosios Rusijos“ įkūrėjų, ši platforma telkia Rusijos kultūros veikėjus padėti ukrainiečių pabėgėliams ir iš savo šalies pabėgusiems rusams. Maskvai pradėjus karą Ukrainoje, daugelis kultūros veikėjų pabėgo iš Rusijos, o tiems, kurie liko, gresia griežti cenzūros įstatymai.

Prieš kelias dienas buvo paskelbtos ištraukos iš pokalbio su Kremliaus apsimetėliais, apgavusiais rašytoją, kuris jiems papasakojo ir apie tai, kad renka aukas Ukrainai. Nuo sovietų diktatoriaus Josifo Stalino (1879–1953 m.) Didžiojo teroro metų rašytojai nėra buvę apkaltinti terorizmu.

„Būkite atsargūs ir nesuklyskite, jei esate Rusijoje. O jei išvykote į užsienį, svečioje šalyje patiriate sunkumus ir mąstote apie grįžimą, negrįžkite“, – pridūrė B. Akuninas, kreipdamasis į kitus Kremliaus kritikus. „Naktis bus vis tamsesnė. Bet galiausiai vis tiek išauš“, – parašė jis.

Gairės: rašytojas, Borisas Akuninas, Rusija, paskelbė teroristu, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS