Rusija per pratybas su Kinija ir Pietų Afrika išbandys raketą „Cirkon“ | Diena.lt

RUSIJA PER PRATYBAS SU KINIJA IR PIETŲ AFRIKA IŠBANDYS RAKETĄ „CIRKON“

Pietų Afrikos Respublika penktadienį savo rytinėje pakrantėje turi pradėti 10 dienų trukmės įprastas bendras karines pratybas su Rusija ir Kinija.

Pratybos, pradedamos likus kelioms dienoms iki Rusijos invazijos į Ukrainą metinių, kritikuojamos ir šalies viduje, ir užsienyje; jos vadinamos Kremliaus puolimo prieš kaimyninę šalį palaikymu.

Anksčiau šią savaitę Keiptauno uoste prisišvartavo Rusijos karinė fregata „Admiral Gorškov“ su ant šonų užrašytomis raidėmis „Z“ ir „V“. Pasak vieno Rusijos diplomato, laivas čia užsuko pasipildyti degalų pakeliui į Durbano miestą.

Planuojama, kad pratybos „Mosi“, kurių pavadinimas vietine tsvanų kalba reiškia „dūmus“, prie Durbano ir Ričards Bėjaus uostamiesčių vyks vasario 17–27 dienomis.

Akivaizdu, kad tai propagandinis renginys, kuriuo siekiama sustiprinti paramą invazijai.

Tai antrosios įprastinės pratybos, kurias Pretorija rengia su užsienio valstybėmis, įskaitant Rusiją.

Tačiau jos sutaps su pirmosiomis Rusijos invazijos į Ukrainą metinėmis vasario 24 dieną.

„Admiral Gorškov“ atvykimas sukėlė nemažai diskusijų, nes jis apginkluotas naujausiomis hipergarsinėmis raketomis „Cirkon“, kurios, Rusijos teigimu, gali prasiskverbti pro bet kokią priešraketinę gynybą ir smogti taikiniams jūroje ir sausumoje.

Dėl rusų fregatos atvykimo buvo surengtas protestas – šalia rusų laivo Keiptauno uoste plaukė nedidelė jachta su Ukrainos vėliava. PAR aktyvistai, nepritariantys šioms karinėms pratyboms, penktadienį turi protestuoti prie Rusijos konsulato Keiptaune.

Anot Rusijos valstybinės naujienų agentūros TASS, raketos „Cirkon“ bandymas bus pirmasis jos paleidimas per bet kokias tarptautines pratybas.

Praėjusį mėnesį PAR kariuomenė pranešė, kad pratybose dalyvaus daugiau kaip 350 šios šalies karių ir kad tikslas yra „pasidalyti operaciniais įgūdžiais ir žiniomis“ su Rusija ir Kinija.

PAR atsisakė pasmerkti invaziją į Ukrainą, dėl kurios Maskva iš esmės tapo izoliuota tarptautinėje arenoje, sakydama, kad nori išlikti neutrali ir pirmenybę teikti dialogui dėl karo užbaigimo.

Tačiau žemyno galiūnė buvo užsipulta dėl bendrų pratybų rengimo.

„Renginys vyks per invazijos į Ukrainą metines, todėl akivaizdu, kad tai propagandinis renginys, kuriuo siekiama sustiprinti paramą invazijai“, – teigė PAR laikraščio „Daily Maverick“ redaktorius Timas Cohenas (Timas Koenas).

Jo teigimu, Pretorija „apsimeta, jog pasisako už tai, kad Ukrainos krizė būtų išspręsta derybomis“.

Didžiausia opozicinė partija – Demokratinis aljansas (DA) – taip pat labai kritikavo šias pratybas, teigdama, kad „Pietų Afrika prisideda prie karo nusikaltimų“.

Rusijos konsulato Keiptaune atstovas spaudai anksčiau šią savaitę naujienų agentūrai AFP sakė, kad „Pietų Afrikos Respublika, kaip ir bet kuri kita šalis, gali rengti karines pratybas su draugais visame pasaulyje“.

Gairės: pratybos, raketos, Rusija, Kinija, Afrika, Cirkon, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS