Rusija rugių pasėlių plotus sumažino iki istorinio minimumo | Diena.lt

RUSIJA RUGIŲ PASĖLIŲ PLOTUS SUMAŽINO IKI ISTORINIO MINIMUMO

  • 5

Rusijoje rugių pasėlių plotai šiais metais sumenko iki naujo istorinio minimumo. Žemės ūkio rinkos tyrimo instituto prognozėmis, šių grūdų, naudojamų maisto ir pašarų gamyboje, kainos gali smarkiai kilti.

Rugių pasėlių plotai Rusijoje nuolat mažinami jau daugelį metų. Didžiausi jie buvo 1990 metais - beveik 8 mln. hektarų. Per dešimtmetį iki 2000-ųjų jie sumažėjo iki 3,5 mln. hektarų. 2005 metai šiais grūdais buvo užsėta jau tik 2,3 mln. hektarų, o dar po penkerių metų rugiai buvo auginami 1,8 mln. hektarų plotuose.

Šiais metais rugių pasėliai Rusijoje, kuriai klimato kaitos žieminių veislių javų auginimui problema kol kas nėra aktuali, iš viso sudaro vos 990 tūkst. hektarų.

Pastaraisiais dešimtmečiais atitinkamai mažėjo ir rugių derlius Rusijoje. Nacionalinės statistikos tarnybos "Rosstat" duomenimis, vien tik per pastaruosius penkerius metus jis sumenko ketvirtadaliu - nuo 3,36 mln. tonų 2013-aisiais iki 2,5 mln. tonų 2017 metais.

Pernai rugiai sudarė tik 1,8 proc. viso Rusijos grūdų derliaus, kuris buvo rekordinis po Sovietų Sąjungos žlugimo, 12,2 proc. didesnis nei užpernai.

Pasak Žemės ūkio rinkos tyrimo instituto ekspertų, pagrindinės kritimo priežastys yra susijusios su mažėjančiu rugių poreikiu tiek mišriems pašarams, tiek ir maistiniams miltams gaminti.

Vis dėlto ekspertai perspėja, jog rugių pasėlių plotai sunyko iki šių grūdų deficitą formuojančio masto, todėl galimas rugių, o ypač maistinių, kainų šuolis.

Gairės: rugiai, Rusija, pasėliai
Rašyti komentarą
Komentarai (5)

VYTAUTAS

PABANDYKIT LIETUVOJE UŽSISUGINTI TIEK GRŪDŲ,KAD PASAULIUI PARDAVINĖTUMĖT,TADA PLIURPKIT.RUSIJA ATSIGAUNA IR PERNAI PO NIKOLAJAUS LAIKŲ GRŪDUS PARDAVINĖJO,O NE SUPIRKINĖJO.

gikas

manau, kad ji pagrindine karo eksportuotoja...

rusija yra pagrindinis grudu

eksportuotojas pasaulyje , o amerika pagrindine GMO-CMOplatintoja, beje taip pat [savo elito reikmem ] perkanti is rusijos nemodifikuotus grudus
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS