Rusija sulaikė A. Navalno advokatą ir atliko kratas kitų dviejų jo teisininkų namuose | Diena.lt

RUSIJA SULAIKĖ A. NAVALNO ADVOKATĄ IR ATLIKO KRATAS KITŲ DVIEJŲ JO TEISININKŲ NAMUOSE

  • 2

Rusija penktadienį sulaikė vieną iš įkalinto opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno advokatų ir atliko kratas kitų dviejų jo teisininkų namuose, pranešė jo padėjėjai.

47-erių A. Navalnas yra balsingiausias prezidento Vladimiro Putino kritikas, demaskuodavęs pareigūnų korupciją ir organizuodavęs didelius protestus prieš Kremlių. Jis buvo suimtas 2021 metų sausį, kai grįžo į Maskvą iš Vokietijos, kur gydėsi po apnuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga. Dėl apnuodijimo jis kaltina Kremlių, šis tai neigia.

Rugpjūtį teismas netoli Maskvos esančiame kalėjime jam skyrė naują 19 metų laisvės atėmimo bausmę dėl kaltinimų ekstremizmu.

„Visų šių veiksmų imamasi siekiant visiškai izoliuoti Navalną“, – sakė A. Navalno bendražygis Ivanas Ždanovas.

I. Ždanovas nurodė, kad advokatas Igoris Serguninas buvo sulaikytas, o jo ir Vadimo Kobzevo bei Aleksejaus Lipcerio namuose buvo atlikta krata.

„Vienas iš jų sulaikytas, o su kitais dviem negalime susisiekti“, – teigė A. Navalno ilgametė bendražygė Marija Pevčich.

Penktadienį V. Kobzevas turėjo atvykti į teismą atstovauti A. Navalnui jo ieškinyje prieš kalėjimą, dėl kurio itin prastų sąlygų jis ne kartą skundėsi. Vėliau keli opozicijos lyderio padėjėjai nurodė, kad advokatas nepasirodė teismo salėje.

„Visa tai daroma tam, kad Aleksejus liktų be teisinės apsaugos, be ryšio su išoriniu pasauliu“, – sakė A. Navalno atstovė spaudai Kira Jarmyš.

„Ir pasiųsti signalą kitiems advokatams: ginti jį ir kitus politinius kalinius yra pavojinga“, – pridūrė ji.

Netoli Maskvos įkalintas A. Navalnas su išoriniu pasauliu bendrauja per savo advokatus.

Netrukus jis bus perkeltas į „ypatingojo režimo“ koloniją – griežčiausio tipo kalėjimą, skirtą sunkiausiems Rusijos nusikaltėliams, kuriame bus labai apribotas jo bendravimas su advokatais ir šeima.

Dauguma žinomų Rusijos aktyvistų yra tremtyje arba kalėjimuose, tačiau bylos, kuriose figūruoja jų advokatai, pasitaiko itin retai.

A. Navalno kovos su korupcija fondo teisės departamento vadovas Viačeslavas Gimadi nurodė, kad penktadienį kratos buvo atliktos nagrinėjant bylą dėl „dalyvavimo ekstremistinėje veikloje“.

A. Navalno politiniai biurai 2021 metais buvo priskirti „ekstremistinėms organizacijomis“, todėl jų darbuotojams, savanoriams ir rėmėjams gresia baudžiamasis persekiojimas.

„Advokatai nedalyvauja politikoje, – sakė V. Gimadi, – jie net neturi teisės atsisakyti apsaugos.“

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

...

Navalnas nori issukt sikna savo

senai reikejo tai padaryt

ilgai tempe guma...sodint tuos ,,,advakotus su teisininkais,,,, y viena kamera su Nasralnu ir tam paciam ,,,srokuj,,,15 metu kalejimo.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS