Rusija surengė Sirijos ir Turkijos derybas | Diena.lt

RUSIJA SURENGĖ SIRIJOS IR TURKIJOS DERYBAS

Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu antradienį surengė keturšales derybas, kuriomis siekiama normalizuoti Ankaros ir Damasko ryšius, nutrūkusius 2011 metais prasidėjus Sirijos pilietiniam karui.

„Buvo aptarti praktiniai veiksmai saugumo stiprinimo Sirijos Arabų Respublikoje bei Sirijos ir Turkijos santykių normalizavimo srityje“, – pranešė Rusijos gynybos ministerija.

S. Šoigu, kuris priėmė kolegas iš Sirijos, Turkijos ir Irano, taip pat surengė keletą dvišalių derybų.

Kremlius siekia padėti atkurti Ankaros ir savo sąjungininko Damasko ryšius.

Sėkmingas Kremliaus tarpininkavimas galbūt suteiktų prezidentui Vladimirui Putinui diplomatinės įtakos, nes Rusija yra izoliuota tarptautiniu mastu dėl Maskvos vykdomo puolimo Ukrainoje.

Buvo aptarti praktiniai veiksmai saugumo stiprinimo Sirijos Arabų Respublikoje bei Sirijos ir Turkijos santykių normalizavimo srityje.

Panašiame pareiškime Turkijos gynybos ministerija atkreipė dėmesį į tai, ką pavadino konstruktyvia susitikimo atmosfera. Pasak jos, šalys aptarė „pastangų sugrąžinti Sirijos pabėgėlius į jų žemes suintensyvinimo klausimą“.

Ministerija pridūrė, kad visi dalyviai „dar kartą patvirtino pagarbą Sirijos teritoriniam vientisumui“.

Tuo metu Sirijos gynybos ministerija per valstybinę žiniasklaidą išplatintame pranešime teigė, kad gynybos ministrų ketverto susitikime buvo aptartas Turkijos pajėgų išvedimas iš Sirijos.

Nuo tada, kai Turkija pradėjo remti sukilėlių pastangas nuversti Sirijos prezidentą Basharą al Assadą (Bašarą Asadą), Ankara ir Damaskas turėjo nedaug oficialių kontaktų.

Tačiau Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas), kuris kartą pavadino B. al Assadą žudiku, pritarė idėjai surengti taikos stiprinimo aukščiausiojo lygio susitikimą su Sirijos lyderiu.

Vis dėlto B. al Assadas, kurio šalis pamažu išeina iš regioninės izoliacijos, sakė, kad susitiks su R. T. Erdoganu tik tuo atveju, jei Turkija išves karius iš Šiaurės Sirijos.

R. T. Erdoganas teigia, kad karių buvimas reikalingas kaip saugumo priemonė prieš kurdų grupuočių, kurias Ankara laiko teroristais, bet kurios atliko pagrindinį vaidmenį Jungtinių Valstijų vadovaujamoje kampanijoje prieš „Islamo valstybės“ džihadistus, išpuolius Turkijoje.

Anksčiau šį mėnesį Irano, Rusijos, Turkijos ir Sirijos diplomatai susitiko Maskvoje, kad sudarytų sąlygas užsienio reikalų ministrų susitikimui.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Vel tie Rusasai isyvele

JAValkatos butu surenge dar viena kariuka.

tai

gal visi supras kad zmones ror taikos o ne karo z=0

SUSIJUSIOS NAUJIENOS