Rusija toliau dorojasi su žiniasklaida: nepageidaujamu paskelbė tinklapį „Bellingcat“ | Diena.lt

RUSIJA TOLIAU DOROJASI SU ŽINIASKLAIDA: NEPAGEIDAUJAMU PASKELBĖ TINKLAPĮ „BELLINGCAT“

Rusijos prokurorai penktadienį žurnalistinių tyrimų tinklapį „Bellingcat“ paskelbė „nepageidaujamu“, teigdami, kad jis kelia „grėsmę“ nacionaliniam saugumui, pranešė šalies žiniasklaida.

Tokia žinia nuskambėjo Rusijai tęsiant beprecedentę susidorojimo su žiniasklaidos ir opozicijos kampanija nuo vasario mėnesio, kai Kremlius pasiuntė karius į Ukrainą.

„Bellingcat“, paskelbęs pranešimų apie Maskvos puolimą kaimyninėje šalyje, jau pernai Rusijoje buvo paskelbtas „užsienio agentu“.

Dabar Generalinė prokuratūra šį tinklapį priskyrė prie „nepageidaujamų“. Tokių veiksmų imtasi ir Latvijoje įsikūrusios tyrimų svetainės „The Insider“ bei Čekijos instituto „Vidurio ir Rytų Europos teisės iniciatyva“ (CEELI) atžvilgiu.

Prokurorai sakė Rusijos agentūroms, kad šie subjektai kelia „grėsmę Rusijos Federacijos konstitucinei santvarkai ir saugumui“.

Pagal „nepageidaujamų“ organizacijų įstatymą, ryšius su jomis palaikantiems Rusijos piliečiams gresia didelės baudos arba net laisvės atėmimo bausmė iki šešerių metų.

Pernai leidiniai „Bellingcat“ ir „The Insider“, dažnai atliekantys bendrus tyrimus, buvo įtraukti į „užsienio agentų“ sąrašą.

Užsienio agentais laikomi subjektai privalo atskleisti finansavimo šaltinius ir atitinkamai žymėti savo publikacijas; antraip jiems gali grėsti baudos.

Užsienio agento statutas, primenantis sovietmečio „liaudies priešo“ etiketę, pastaraisiais metais buvo plačiai naudojamas prieš oponentus, žurnalistus ir žmogaus teisių aktyvistus, kaltinamus Rusijoje vykdant iš užsienio finansuojamą politinę veiklą.

Gairės: Bellingcat, karas Ukrainoje, Žiniasklaida, Rusija, Rusijos žiniasklaida
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS