Rusija vetavo JT rezoliuciją pratęsti tyrimą dėl cheminio ginklo atakų Sirijoje | Diena.lt

RUSIJA VETAVO JT REZOLIUCIJĄ PRATĘSTI TYRIMĄ DĖL CHEMINIO GINKLO ATAKŲ SIRIJOJE

  • 3

Antradienį Rusija vetavo JAV paruoštą rezoliuciją, kuria remiantis būtų pratęsta komisijos, tiriančios cheminio ginklo išpuolius Sirijoje, veikla.

Jau devintą kartą Rusija pasinaudojo savo veto teise Saugumo taryboje ir blokavo veiksmus prieš jos partnerę Siriją.

Rusija pasipriešino siūlymui pratęsti mandatą JT Cheminio ginklo uždraudimo organizacijai (OPCW) iki ketvirtadienį laukiamos atskaitos apie zarino panaudojimą Chan Šeichūne.

Jungtinės Valstijos, Prancūzija ir Didžioji Britanija kaltina Sirijos prezidento Basharo al-Assado (Bašaro Asado) ginkluotąsias pajėgas chemine ataka balandžio 4 dieną prieš opozicijos pajėgų kaimą, kuriame dėl šios atakos žuvo dešimtys žmonių, tarp jų ir vaikų.

Sirijos vyriausybė paneigė esanti kaip nors susijusi su ataka Chan Šeichūne ir tvirtina nebeturinti jokių cheminių ginklų nuo 2013 metų, kai buvo susidarytas susitarimas su galingosiomis šalimis dėl Damasko cheminio arsenalo perdavimo.

OPCW anksčiau šiais metais paskelbė ataskaitą, patvirtinančią, kad per ataką Chan Šeichūne buvo panaudotas zarinas, bet neįvardijo kaltininkų.

Rusijai vetavus siūlymą, JAV ambasadorė Nikki Haley (Niki Heili) apkaltino Maskvą, kad ši „vėl“ palaiko „diktatorius ir teroristus, naudojančius šiuos ginklus“.

„Rusija vėl pademonstravo, kad ji padarys viską, kad barbariškas Assado režimas niekada nepatirtų pasekmių dėl tebetęsiamo cheminių ginklų naudojimo“, – sakė ji.

„Atmesdama JIM – bendros OPCW ir JT komisijos, nepriklausomos, grynai techninės įstaigos veiklos pratęsimą, Rusija aiškiai parodo, kad jai nerūpi, jog cheminio ginklo panaudojimas pasaulyje liautųsi“, – pažymima N.Haley pareiškime.

Posėdžio pradžioje Rusijai nepavyko sutelkti pakankamai šalininkų, kad būtų patvirtintas jos siūlymas atidėti balsavimą iki kito mėnesio. JIM mandatas baigai galioti lapkričio 17 dieną.

Per balsavimą Kinija ir Kazachstanas susilaikė, Bolivija balsavo prieš pratęsimą, o 11 šalių palaikė mandato pratęsimą. Rusija pasinaudojo savo veto teise ir tokiu būdu užblokavo sprendimą.

Kad rezoliucija būtų priimta, reikia bent devynių laikančių balsų (šį kartą jų buvo 11), bet veto teisę turinčios penkios šalys, – Rusija, Didžioji Britanija, Kinija, Prancūzija, gali blokuoti sprendimą.

Chan Šeichūne, esančiame režimo priešininkų kontroliuojamoje Idlibo provincijoje, per cheminę ataką žuvo mažiausiai 87 žmonės, tarp jų – 30 vaikų.

JIM taip pat nustatė, kad Sirijos vyriausybė atsakinga už chloro dujų panaudojimą prieš tris kaimus per 2014 ir 2015 metais įvykdytas atakas. Be to, 2015 metais garstyčių dujas naudojo grupuotės „Islamo valstybė“ (IS) džihadistai.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Algis

Vetavo Rusija ir Bolivija. Kinija susilaike- balsuojant JT tai reiskia NE. Ir priezastis vienintele, sulaukti jau vykstancio tyrimo rezultatu, t. y. dar kelios dienos liko. O tiem, kas tokie tyrimai nera palankus, zinoma bet kokia kaina bando perkelti tyrimo rezultatu pateikimo data, ar isvis... vilkinti kiek imanoma.

...

Laikas Niurnbergo teismą toms JAV suorganizuot... nors - jie ten pas save tuoj patys išsišaudys.

Bandis

Kada is kremliniu bus atimta veto teise ir kada bus surengtas Niurnbergo teismas komunistiniams nusikaltimams?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS