Rusijai tęsiant karą Ukrainoje, ES pristato šaudmenų gamybos planą | Diena.lt

RUSIJAI TĘSIANT KARĄ UKRAINOJE, ES PRISTATO ŠAUDMENŲ GAMYBOS PLANĄ

Europos Sąjunga trečiadienį pateikė pasiūlymą didinti šaudmenų gamybą Europoje, kad būtų galima vėl papildyti atsargas, sumažėjusias blokui ginkluojant Ukrainą jos kare su įsiveržusiomis Rusijos pajėgomis.

Europos Komisija pateikė įstatymo projektą, kuriuo numatoma iš ES biudžeto skirti 500 mln. eurų šaudmenų gamybos didinimui.

Už vidaus rinką atsakingas eurokomisaras Thierry Bretonas (Tjeri Bretonas) išreiškė viltį, kad pasiūlymas įstatymu taps kito mėnesio pabaigoje.

Šis pasiūlymas dėl išlaidų pateiktas blokui siekiant per ateinančius 12 mėnesių Ukrainai pristatyti milijoną artilerijos sviedinių už du milijardus eurų.

Europos Komisijos vadovė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen) teigė, kad šis planas „padės tiekti daugiau šaudmenų Ukrainai, kad ji galėtų ginti savo piliečius, taip pat sustiprins mūsų Europos gynybos pajėgumus“.

„Laikomės savo pažado remti Ukrainą ir jos žmones tiek, kiek reikės“, – sakė ji.

Ukraina per dieną išeikvoja tūkstančius sviedinių ir skundžiasi, kad dėl jų trūkumo jos kariai turi juos naudoti ribotai.

Europos Sąjunga įgyvendina trijų krypčių strategiją.

Valstybės narės tiekia daugiau atsargų Ukrainai iš turimų atsargų, o iki milijardo eurų išlaidų padengiama iš Europos taikos priemonės (European Peace Facility, EPF) – ES Ukrainos fondo.

Blokas taip pat siekia bendrai nupirkti daugiau šaudmenų Ukrainai, už kuriuos bus sumokėta dar vienas milijardas eurų iš EPF lėšų.

Trečiadienio planas didinti šaudmenų gamybą Europoje yra trečioji dalis, kuri finansuojama iš kitų šaltinių.

Teisės akto projekte, pavadintame Šaudmenų gamybos rėmimo įstatymu (ASAP), siūloma pasinaudoti ES Europos gynybos fondu ir kitomis biudžeto eilutėmis.

T. Bretonas teigė, kad kartu su ES valstybių narių bendru finansavimu bendra Europos šaudmenų gamybos apimčių padidinimo suma sieks mažiausiai vieną milijardą eurų.

Jis sakė, kad važinėja po visas Europos gynybos gamybos įmones, kad rastų būdų, kaip sutrumpinti 2–3 metų terminą iki 12 mėnesių, nes planu bandoma pakeisti dešimtmečius trukusį nepakankamą investavimą.

Reikia skubiai „mobilizuoti valstybes nares, kad jos galėtų nedelsdamos atiduoti savo atsargas“, tikėdamos, kad netrukus išeikvotos atsargos vėl bus papildytos, suintensyvėjus gamybai, sakė Th. Bretonas.

ES pinigai būtų skirti naujoms haubicų sviedinių ir raketų gamybos linijoms finansuoti, parakui gaminti ir seniems šaudmenims atnaujinti.

Kai kurių ES šalių diplomatai išreiškė abejonių dėl Europos galimybių pasigaminti pakankamai šaudmenų, tačiau Th. Bretonas ir kiti Briuselio pareigūnai tvirtino, kad Europa gali pasiekti tikslą.

Gairės: ES, karas Ukrainoje, šaudmenys, gamybos planas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS