Rusijoje atidengta slaptosios policijos įkūrėjo F. Dzeržinskio statula | Diena.lt

RUSIJOJE ATIDENGTA SLAPTOSIOS POLICIJOS ĮKŪRĖJO F. DZERŽINSKIO STATULA

  • 2

Rusija pirmadienį prie Užsienio žvalgybos tarnybos (SVR) būstinės atidengė paminklą sovietų slaptosios policijos įkūrėjui Feliksui Dzeržinskiui, taip pademonstruodama valstybės nostalgiją SSRS.

F. Dzeržinskis, žinomas pravarde „geležinis Feliksas“, dešimtmetį po 1917 metų bolševikų revoliucijos vadovavęs sovietų slaptajai policijai, buvo atsakingas už tūkstančius areštų ir egzekucijų.

Naujoji statula yra šiek tiek mažesnė senesnės statulos, kuri daugiau nei 30 metų stovėjo prie šalies slaptosios policijos KGB būstinės Lubiankos aikštėje, kopija, tačiau po Sovietų Sąjungos žlugimo 1991 metais ji buvo nuimta.

SVR vadovas Sergejus Naryškinas pirmadienį per atidengimo ceremoniją gyrė F. Dzeržinskį kaip „savo laiko simbolį“ ir „krištolinio sąžiningumo etaloną“.

„Jis iki galo liko ištikimas savo idealams – gėrio ir teisingumo idealams“, – sakė S. Naryškinas.

Nuo praėjusių metų, kai Rusija pradėjo puolimą prieš Ukrainą, Maskva sulaikė ir įkalino šimtus žmonių, vykdydama represijas, kurios, pasak Kremliaus kritikų, primena sovietinių laikų represijas.

Valdant prezidentui Vladimirui Putinui, kuris ne kartą Sovietų Sąjungą įvardijo kaip kovojančią už gėrį, Antrojo pasaulinio karo metais nugalėjusią nacizmą, padidėjo nostalgija SSRS supervalstybės statusui.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Adikas 18

Dalbajobų šalis

Super

Drebėkit, lt parazitai, ateis ir jūsų eilė!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS