Rusijoje atliekant pirmą tyrimą dėl surogacijos sulaikyti aštuoni asmenys | Diena.lt

RUSIJOJE ATLIEKANT PIRMĄ TYRIMĄ DĖL SUROGACIJOS SULAIKYTI AŠTUONI ASMENYS

Aštuoni rusai buvo sulaikyti ir apkaltinti prekyba žmonėmis, Rusijos tyrėjams vykdant pirmąjį šalyje tyrimą dėl surogatinės motinystės.

Pirmadienį teismas turėjo spręsti dėl šiems asmenims paskirtos kardomosios priemonės – arešto – pratęsimo.   

Surogatinė motinystė Rusijoje yra teisėta ir jau daug metų yra itin pelningas verslas.   

Minimas ikiteisminis tyrimas tapo įmanomas dėl „dviprasmiškų“ teisės aktų nuostatų, naujienų agentūrai AFP sakė gynybos advokatas Igoris Trunovas ir pridūrė, jog tai yra pirma tokio pobūdžio byla per Rusijos istoriją.  

Vykdant tyrimą buvo sulaikyti aštuoni žmonės, tarp jų keli gydytojai, surogacijos firmos vadovas, kurjeris ir viena surogatinė motina.  

Surogatinei motinai skirtas namų areštas, kitiems įtariamiesiems – suėmimas. 

Pirmadienį septyni ir aštuonių įtariamųjų turėjo būti atvežti į Maskvos teismą, jų advokatams apskundus šių asmenų suėmimą.  I. Trunovas sakė nesitikįs palankaus teismo sprendimo. 

Tyrimas buvo pradėtas, kai sausio mėnesį bute netoli Maskvos buvo rastas negyvas surogatinės motinos pagimdytas kūdikis. Dar trys tame bute rasti kūdikiai buvo perduoti valstybės globai.     

Tyrimas buvo išplėstas, kai birželį kitame bute buvo aptikti dar penki kūdikiai.  

I. Trunovas sakė, kad ši byla ir dėl koronaviruso pandemijos taikomi suvaržymai tapo labai skaudžiu išbandymu kūdikiams, tėvams ir surogatinėms motinos.  

„Tuoj turi gimti dar dešimt kūdikių“, – sakė advokatas. 

„Tačiau visos sąskaitos bankuose įšaldytos, o dokumentai – konfiskuoti“, – sakė I. Trunovas ir pridūrė, kad surogatinės motinos nebegauna maisto produktų ir priežiūros, numatytų pagal programą.  

 Rusija yra viena iš nedaugelio valstybių, nedraudžiančių komercinės surogacijos. 

Šalyje girdimi raginimai uždrausti surogaciją ne rusų poroms. 

„Rusija neturėtų būti šalimi, kurioje surogatinės motinos naudojamos kaip inkubatoriai užsieniečiams“, – praėjusią savaitę sakė parlamentarė Irina Jarovaja.   

Komercinė surogacija neseniai atsidūrė dėmesio centre kaimyninėje Ukrainoje, kai dėl suvaržymų, įvestų dėl koronaviruso pandemijos, dešimtims tėvų buvo atsisakyta perduoti surogatinių motinų pagimdytus kūdikius.   

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS