Rusijoje griežtinami teisės aktai, naudojami valdžios kritikams tildyti | Diena.lt

RUSIJOJE GRIEŽTINAMI TEISĖS AKTAI, NAUDOJAMI VALDŽIOS KRITIKAMS TILDYTI

  • 3

Rusijos įstatymų leidėjai antradienį priėmė pataisas, kuriomis bus sugriežtintos bausmės už baudžiamuosius kaltinimus, dažnai naudojamus siekiant nutildyti kritikus, be kita ko, numatant, kad už valstybės išdavystę gali būti skiriama laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmė.

Pakeitimai priimti praėjus dienai po to, kai Maskvos teismas Kremliaus kritiką ir opozicijos politiką Vladimirą Kara-Murzą pripažino kaltu dėl išdavystės ir Rusijos kariuomenės menkinimo ir nuteisė jį kalėti 25 metus.

Jis buvo teisiamas pagal tris Rusijos baudžiamojo kodekso straipsnius – už valstybės išdavystę, bendradarbiavimą su „nepageidaujama organizacija“ ir „melagienų“ apie kariuomenę platinimą.

Pagal naująsias pataisas, griežčiausia įmanoma bausmė už „valstybės išdavystę“ didinama nuo 20 metų iki laisvės atėmimo iki gyvos galvos.

Nuo tada, kai Vladimiras Putinas prieš daugiau kaip metus pasiuntė pajėgas į Ukrainą, Rusijos valdžia ėmė kur kas intensyviau tildyti opozicijos balsus.

Beveik visi pagrindiniai Kremliaus oponentai arba išvyko iš šalies, arba yra kalėjime.

Pagal pataisas, taip pat griežtinamos bausmės už „terorizmą“ ir sabotažą.

Į vyriausybės „teroristų ir ekstremistų“ sąrašą pernai buvo įtrauktas Aleksejus Navalnas, pagrindinis Rusijos opozicijos politikas, šiuo metu atliekantis devynerių metų laisvės atėmimo bausmę.

Dūma – žemieji parlamento rūmai – taip pat pritarė įstatymo projektui, pagal kurį būtų baudžiama už „pagalbą vykdant tarptautinių organizacijų, kuriose Rusija nedalyvauja, ar užsienio vyriausybių tarnybų sprendimus“, o tai, regis, yra atsakas į Tarptautinio baudžiamojo teismo (TBT) išduotą prezidento V. Putino arešto orderį.

Už šiuos „nusikaltimus“ bus skiriamos laisvės atėmimo iki penkerių metų bausmės.

Pasak teisių padėties stebėjimo grupės „OVD-Info“, šių nuostatų taikymo sritis yra „labai plati“ ir pagal jas gali būti baudžiama už „pagalbą vykdant teismų sprendimus, taip pat už karo nusikaltimų tyrimą“.

Kad įstatymo projektas įsigaliotų, jį dar turės patvirtinti parlamento aukštieji rūmai ir pasirašyti V. Putinas.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

>Nu Nu

Ne nu nu, o na na. Neskleisk cia kremliaus propagandos burlioko isnara!

J

Juokiasi puodas kad katilas juodas o kiek musiskiu nuteista uz tiesa dabar melas jega

Nu Nu

Delfi, o ka daro latviai ? Kaip su musu Paleckiukais ?? Nerašynekit čia savo dvigubu standartu ...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS