Rusijoje kasmet smurtą patiria 16 mln. moterų: sieks griežtesnių bausmių skriaudikams | Diena.lt

RUSIJOJE KASMET SMURTĄ PATIRIA 16 MLN. MOTERŲ: SIEKS GRIEŽTESNIŲ BAUSMIŲ SKRIAUDIKAMS

Rusijoje po interneto kampanijos prieš šeiminį smurtą daugiau kaip 650 tūkst. žmonių pasirašė peticiją, raginančią šalies valdžią sugriežtinti bausmes už tokio pobūdžio nusikaltimus.

Peticija buvo paskelbta prieš kurį laiką, bet atsidūrė dėmesio centre tik šią savaitę, Rusijos tinklaraštininkėms ir moterų teisių gynėjams išreiškus šiai iniciatyvai palaikymą ir pradėjus aktyvią interneto kampaniją.

Moterys internete paskelbė nuotraukų, kuriose jos matomos nugrimuotos, kad jų veidai atrodytų tarsi nusėti žaizdomis ir kraujosruvomis. Ant nuotraukų užrašytas šūkis: „Nenorėjau mirti.“

Rusijoje nuo buitinio smurto kasmet nukenčia beveik 16 mln. moterų.

Kampanijos organizatoriai siekė atkreipti visuomenės dėmesį į žinomos moterų teisių aktyvistės Alionos Popovos parengtą peticiją, raginančią Rusiją priimti teisės aktus, turinčius saugoti žmones nuo šeiminio smurto, nuo kurio dažniausiai nukenčia moterys.

Rusijos teisinė sistema iš esmės nesuteikia moterims jokios valstybės apsaugos nuo piktnaudžiavimo namuose. Ši problema retai viešai aptariama, o policija, aktyvistų teigimu, dažnai ignoruoja tokius atvejus. „Rusijoje nuo buitinio smurto kasmet nukenčia beveik 16 mln. moterų“, – per pirmadienį surengtą spaudos konferenciją pareiškė A. Popova. Ji pridūrė, kad interneto kampanija padėjo surinkti daugiau nei 650 tūkst. parašų.

Šalyje nėra atskiro įstatymo, reglamentuojančio šeiminio smurto atvejus, kai auka gyvena su užpuoliku. Tokiais atvejais paprastai keliamos bylos dėl sumušimo.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas 2017 metais pasirašė įsaką, kuriuo buvo sušvelnintos bausmės už smurtavimą prieš šeimos narius. Be to, už pirmąjį nusižengimą pradėta bausti tik bauda, o ne laisvės atėmimu.

Scanpix nuotr.

Liepos mėnesį Europos žmogaus teisių teismas (EŽTT) nutarė, kad Rusijos valdžia „nelinkusi pripažinti problemos rimtumo“. Nutarime nurodoma, kad pareigūnams nepavyko įgyvendinti priemonių aukoms nuo smurtavimo šeimose apsaugoti.

„Rusijoje vieną iš trijų moterų muša vyras partneris. Kas 45 minutes namuose žūsta moteris – šie skaičiai kelia siaubą“, – anksčiau šį mėnesį savo „Instagram“ puslapyje parašė Olga Kravcova, socialiniuose tinkluose daug sekėjų turinti tinklaraštininkė.

Rusijos teisėsaugos sprendimas iškelti bylą trims paauglėms seserims, nužudžiusioms jų tėvą, kuris, kaip įtariama, kelerius metus smurtavo prieš savo dukras, praėjusį mėnesį išprovokavo protestų ir išryškino šeiminio smurto problemą.

2017 metų pabaigoje šalį sukrėtė Margaritos Gračiovos likimas: jos vyras nuvežė žmoną į mišką, kur ją kankino ir nukirto jai plaštakas. Incidentas įvyko policijai ignoravus jos skundus.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS