Rusijos Dūma patvirtino įstatymą, draudžiantį LGBTQ propagandą | Diena.lt

RUSIJOS DŪMA PATVIRTINO ĮSTATYMĄ, DRAUDŽIANTĮ LGBTQ PROPAGANDĄ

Rusijos įstatymų leidėjai žemuosiuose parlamento rūmuose ketvirtadienį per galutinį svarstymą vienbalsiai pritarė įstatymui, draudžiančiam bet kokią LGBTQ propagandą, Maskvai toliau einant konservatyviu keliu, o jos kariams kovojant Ukrainoje.

Valstybės Dūmos – žemųjų parlamento rūmų – priimtu įstatymu draudžiama žiniasklaidoje, kine, knygose ir reklamose minėti tai, ką valdžia laiko „gėjų propaganda“.

Įstatymu taip pat draudžiama „pedofilijos ir lyties keitimo propaganda“.

Teisių gynimo grupės teigia, kad, jei šiam įstatymui taip pat pritars aukštieji parlamento rūmai ir jį pasirašys prezidentas Vladimiras Putinas – šie veiksmai laikomi tik formalumu – juo Rusijoje bus faktiškai uždrausta bet kokia vieša parama LGBTQ.

Rusijoje jau galioja įstatymas, draudžiantis nepilnamečiams skirtą „propagandą“ apie LGBTQ santykius. Naujuoju įstatymo projektu šis draudimas būtų taikomas ir suaugusiesiems.

„Bet kokia netradicinių santykių propaganda užtrauks padarinius“, – platformoje „Telegram“ pareiškė Valstybės Dūmos pirmininkas Viačeslavas Volodinas.

Jis pridūrė, kad šis teisės aktas „apsaugos mūsų vaikus ir šalies ateitį nuo JAV ir Europos valstybių skleidžiamos tamsos“.

Rusija stengėsi LGBTQ santykius pateikti kaip pavojingos Vakarų įtakos rezultatą ir griežtino šią retoriką intensyvėjant jos konfliktui su Vakarais dėl Ukrainos.

Kaip sakė LGBTQ teisių grupės „Sfera“ vadovė Dilia Gafurova, ypač „nerimą kelia tai, jog valstybė teigia, jog LGBT+ žmonės yra Vakarų išradimas“.

Ji įspėjo apie galimus „visos [žmonių] grupės demonizavimo“ padarinius.

Įstatymo projekte numatytos didelės baudos, siekiančios 10 mln. rublių (159 tūkst. eurų), už naujojo draudimo nepaisymą.

Valdžia galės blokuoti svetaines, kuriose pateikiama draudžiamos informacijos.

Dūmos interneto svetainėje rašoma, kad taip pat nebūtų leidžiama „prekiauti draudžiamos informacijos turinčiomis prekėmis (taip pat ir užsienietiškomis)“.

V. Putinas daug metų save vaizduoja kaip priešybę liberaliosioms Vakarų vertybėms.

Ši retorika tik sustiprėjo po to, kai vasario 24 dieną jis pasiuntė savo kariuomenę į Ukrainą ir ėmėsi precedento neturinčio susidorojimo šalies viduje.

Neįmanoma „atimti balso“

Rusijos filmų gamybos bendrovės ir knygų leidėjai išreiškė susirūpinimą dėl įstatymo projekto, ir sako, kad dėl jo gali būti uždrausti kai kurie rusų klasikos kūriniai, pavyzdžiui, Vladimiro Nabokovo „Lolita“.

Dūma pareiškė, kad „filmai, propaguojantys tokius santykius, negaus platinimo sertifikato“.

Įtakingi įstatymų leidėjai anksčiau sakė, kad įstatymo projektas reikalingas turint galvoje Rusijos puolimą Ukrainoje.

Aktyvistė D. Gafurova paragino valdžią nenaudoti LGBTQ bendruomenės „kaip ideologinės konfrontacijos priemonės“.

„Mes tiesiog esame... Nėra nieko, ką reiktų nutildyti“, – sakė ji ir pridūrė, kad neįmanoma „atimti iš mūsų balso“.

V. Putinas, kuriam šiemet sukako 70 metų ir kuris visą savo valdymo laikotarpį propagavo vadinamąsias tradicines vertybes, rugsėjį pasisakė prieš tos pačios lyties tėvus.

„Ar tikrai norime, kad čia, mūsų šalyje, Rusijoje, vietoj „mama“ ir „tėtis“ būtų „tėvas numeris vienas“, „tėvas numeris du“ arba „tėvas numeris trys“?“ – klausė jis, sakydamas kalbą Kremliuje.

„Ar jie visiškai išprotėjo?“ – pridūrė jis.

Gairės: Rusija, LGBTQ, propaganda
Rašyti komentarą
Komentarai (23)

Anonimas

Deja tą padarė jau seniai texaso valstija.

Anonimas

Štai už tokius dalykus gerbiu rusus ir Putiną. Rusijai priklauso ateitis.

Valio slavams ! ............

......... užteks lankstytis prieš iškrypėlių propagandą
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS