Rusijoje prasidėjo režisierės ir dramaturgės teismas dėl kaltinimų „terorizmo teisinimu“ | Diena.lt

RUSIJOJE PRASIDĖJO REŽISIERĖS IR DRAMATURGĖS TEISMAS DĖL KALTINIMŲ „TERORIZMO TEISINIMU“

Rusijos teismas pirmadienį pradėjo teatro režisierės ir dramaturgės, kurios buvo apkaltintos „terorizmo teisinimu“ apdovanojimų pelniusioje pjesėje, bylos nagrinėjimą.

Režisierė Jevgenija Berkovič ir dramaturgė Svetlana Petrijčiuk kalinamos jau daugiau nei metus.

Pareigūnai teigia, kad menininkių pjesėje „Finistas narsusis sakalas“ (Finist jasnyj sokol) yra teisinamas terorizmas. Už tai Rusijoje gresia iki septynerių metų laisvės atėmimo bausmė. J. Berkovič ir S. Petrijčiuk ne kartą atmetė joms pateiktus kaltinimus.

J. Berkovič pirmadienį teismui sakė, kad pjesę pastatė norėdama užkirsti kelią terorizmui, o S. Petrijčiuk jai antrino, teigdama, kad ją parašė norėdama užbėgti už akių tokiems įvykiams, kokie vaizduojami pjesėje.

Moterų advokatai posėdžiuose prieš teismo procesą nurodė, kad pjesę, kuri Rusijoje pelnė du prestižinius „Auksinės kaukės“ apdovanojimus, parėmė rusų kultūros ministerija.

2019 metais pjesė buvo perskaityta moterų kalėjimo Sibire kalinėms, o Rusijos valstybinė kalėjimų tarnyba ją pagyrė savo interneto svetainėje, teigė S. Petrijčiuk advokatas.

Rusijoje J. Berkovič ir S. Petrijčiuk byla sukėlė pasipiktinimą.

Nepriklausomo laikraščio „Novaja Gazeta“ inicijuotą atvirą laišką, kuriame palaikomos abi menininkės, po jų suėmimo pasirašė daugiau kaip 16 tūkst. žmonių. Laiške teigiama, kad pjesė „turi visiškai aiškų antiteroristinį atspalvį“.

Dešimtys Rusijos aktorių, režisierių ir žurnalistų taip pat pasirašė pareiškimus, kuriuose raginama paleisti šias dvi moteris, kol vyksta tyrimas ir teismas.

Iš karto po to, kai Rusija pradėjo plataus masto invaziją į Ukrainą, Kremlius pradėjo represijų kampaniją, neturinčią analogų nuo sovietinių laikų.

Ji iš esmės kriminalizavo bet kokią karo kritiką, o pareigūnai taiko baudžiamąją atsakomybę ne tik žymiems opozicijos veikėjams, kurie galiausiai buvo nuteisti ilgomis laisvės atėmimo bausmėmis, bet ir bet kam, kas pasisakė prieš karą.

Palaikymas Kanuose

Kitiems karą Ukrainoje kritikuojantiems menininkams Rusijoje taip pat daromas spaudimas. Aktoriai ir režisieriai atleidinėjami iš valstybinių teatrų, o muzikantams uždraudžiama koncertuoti šalyje.

Kai kuriems jų buvo priklijuota „užsienio agento“ etiketė, o tai reiškia papildomą vyriausybės priežiūrą ir stiprų neigiamą atspalvį. Daugelis jų išvyko iš Rusijos.

Dvi įvaikintas dukteris auginanti J. Berkovič atsisakė išvykti iš Rusijos ir toliau dirbo Maskvoje su nepriklausomu teatru „Soso dukterys“. Netrukus po karo Ukrainoje pradžios ji surengė antikarinį piketą ir buvo 11 dienų įkalinta.

Tuo metu Kanuose dėl „Auksinės palmės šakelės“ besivaržantis Rusijos režisierius Kirilas Serebrenikovas pirmadienį parodė Maskvoje teisiamų teatro menininkių nuotrauką.

„Jos nepadarė visiškai nieko blogo, tiesiog pastatė spektaklį ir jau metus sėdi kalėjime“, – kino festivalyje žurnalistams sakė K. Serebrenikovas.

Ne pirmą kartą Kanų kino festivalyje dalyvaujantis K. Serebrenikovas po invazijos į Ukrainą išvyko iš Rusijos.

Naujajame filme „Limonovas: baladė“ (Limonov: The Ballad), pastatytame anglų kalba, pasakojama apie radikalų sovietinių laikų poetą, kurį suvaidino britų aktorius Benas Whishaw (Benas Višau).

K. Serebrenikovas žurnalistams Kanuose sakė, kad J. Berkovič, viena iš jo buvusių mokinių, „sėdi kalėjime už visiškai sufabrikuotus kaltinimus“.

„Tai yra tikroji įstatymo dėl užsienio agentų pasekmė“, – pridūrė jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS