Rusijoje pritarta smurtą artimoje aplinkoje dekriminalizuojančiam įstatymui | Diena.lt

RUSIJOJE PRITARTA SMURTĄ ARTIMOJE APLINKOJE DEKRIMINALIZUOJANČIAM ĮSTATYMUI

  • 0

Rusijos parlamento aukštieji rūmai trečiadienį pritarė teisės aktui, pagal kurį baudžiamoji atsakomybė nebebus taikoma už pirmąjį smurto artimoje aplinkoje atvejį, jeigu nukentėjusieji nepatyrė sveikatos sutrikdymo.

Pagal naująsias pataisas, už tokį nusikaltimą gali būti baudžiama administracine tvarka, bet už antrąjį ir tolesnius smurto šeimoje atvejus tebebūtų traukiama baudžiamojon atsakomybėn.

Įstatymo projekte numatoma, kad pirmąkart nusižengęs smurtautojas gali išvengti baudžiamosios atsakomybės, jeigu jo auka patyrė tik „sumušimų“, sukeliančių fizinį skausmą, bet nesukėlusių trumpalaikio sveikatos sutrikdymo arba darbingumo praradimo. Turimos galvoje nuobrozdos ir kraujosruvos, o už nestiprų sveikatos sutrikdymą, kaip ir anksčiau, bus traukiama baudžiamojon atsakomybėn.   

Šiuo metu smurtas už šeimos ribų kvalifikuojamas kaip administracinis teisės pažeidimas, o artimoje aplinkoje – kaip baudžiamasis nusikaltimas. Atitinkamas pataisas Valstybės Dūma priėmė praėjusių metų vasarą. 

Kai Valstybės Dūma pirmuoju skaitymu pritarė teisės akto projektui, Europos Tarybos generalinis sekretorius Thorbjornas Jaglandas (Torbjornas Jaglandas) išsiuntė laišką Rusijos parlamento žemųjų ir aukštųjų rūmų vadovybei, kuriame išreiškė susirūpinimą, kad gali būti priimtas įstatymas, dekriminalizuosiantis pirmą smurto artimoje aplinkoje atvejį.

Valstybės Dūmos pirmininkas Viačeslavas Volodinas pavadino neleistinu   Europos Tarybos generalinio sekretoriaus spaudimą dėl smurto artimoje aplinkoje dekriminalizavimo įstatymo.

V.Volodinas taip pat pareiškė, kad formuodami Valstybės Dūmos poziciją dėl šio teisės akto projekto, deputatai vadovavosi sociologinėmis apklausomis, kurios rodo, kad beveik 60 proc. šalies gyventojų pasisako už švelnesnį požiūrį į nereikšmingus konfliktus šeimoje, kai nepadaroma žalos sveikatai.

Federacijos Tarybos pirmininkė Valentina Matvijenko savo ruožtu išreiškė įsitikinimą, kad Th.Jaglandas supras ir priims Rusijos poziciją dėl kai kurių nežymaus smurto šeimoje atvejų dekriminalizavimo, kai susipažins su rusų parlamentarų argumentais. 

„Mes, suprantama, tokį kreipimąsi (Th.Jaglando į Rusijos parlamentą) išnagrinėsime, pateiksime atsakymą, argumentuosime, ir, manau, ponas Th.Jaglandas supras mūsų poziciją ir ją priims“, – kiek anksčiau žurnalistams sakė V.Matvijenko.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS