Rusijoje suimtas Prancūzijos pilietis apkaltintas šnipinėjimu | Diena.lt

RUSIJOJE SUIMTAS PRANCŪZIJOS PILIETIS APKALTINTAS ŠNIPINĖJIMU

  • 1

Rusijos Federalinė saugumo tarnyba (FST) trečiadienį pranešė, kad praėjusį mėnesį Maskvoje suimtas Prancūzijos pilietis rinko karinę informaciją, kurią užsienio žvalgybos agentūros gali panaudoti, kad pakenktų Rusijai.

Laurent‘as Vinatier, Šveicarijos konfliktų tarpininkavimo nevyriausybinės organizacijos tyrėjas, buvo areštuotas birželį ir apkaltintas pažeidęs Rusijos „užsienio agentų“ įstatymą. Tai naujausias atvejis, kai Rusijoje, jai tęsiant karą Ukrainoje, sulaikomas Vakarų pilietis.

FST teigia, kad L. Vinatier „rinko karinio ir karinio-techninio pobūdžio informaciją, kuri gali būti panaudota Rusijos Federacijos saugumo nenaudai“. Tai panašūs kaltinimai į tuos, kuriuos anksčiau pareiškė Rusijos Tyrimų komitetas, tačiau viešas Rusijos kontržvalgybos agentūros FST įsitraukimas gali sustiprinti Vakarų susirūpinimą dėl šio atvejo.

Rusija nepateikė kaltinimų ir viešai neapkaltino L. Vinatier dirbus kokiai nors užsienio žvalgybos agentūrai ar tiesiogiai šnipinėjimu. Tačiau valdžia jau ne kartą suėmė žmones už „užsienio agentų“ įstatymo pažeidimą, o paskui pateikė rimtesnius kaltinimus.

Atskirame pareiškime Tyrimų komitetas trečiadienį nurodė, kad L. Vinatier prisipažino kaltas dėl kaltinimų, už kuriuos gresia penkerių metų laisvės atėmimo bausmė, ir per teismo posėdį praėjusį mėnesį neva atsiprašė.

Trečiadienį FST pranešė turinti garso įrašus iš L. Vinatier susitikimų su Rusijos piliečiais, kai jis tariamai rinko karinę informaciją. Pagal Rusijos įstatymus asmenys, kurie renka, praneša ar dalijasi informacija, susijusia su Rusijos karinėmis ar saugumo tarnybomis, privalo užsiregistruoti kaip „užsienio agentai“. Įstatymas plačiai naudojamas prieš Kremliaus kritikus šalyje, šimtai žurnalistų ir aktyvistų paskelbti „užsienio agentais“, sovietiniais laikais taip buvo vadinami šnipai.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas pareikalavo nedelsiant paleisti L. Vinatier, kai jis buvo areštuotas, ir sakė, kad prieš jį nukreipta „propaganda“ „neatitinka tikrovės“. Vašingtonas kaltina Maskvą, kad užsienio piliečiai suimami siekiant iškeisti juos į užsienyje kalinamus rusus.

Praėjusį mėnesį teismas įsakė suimti L. Vinatier mažiausiai iki rugpjūčio 5 dienos.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

0

Nėr ko į mordorą lįst.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS