Rusijoje tinklaraštininkė už pasakojimus apie žudynes nuteista kalėti penkerius metus | Diena.lt

RUSIJOJE TINKLARAŠTININKĖ UŽ PASAKOJIMUS APIE ŽUDYNES NUTEISTA KALĖTI PENKERIUS METUS

Maskvos teismas trečiadienį nuteisė Rusijos tinklaraštininkę Aną Bažutovą penkeriems metams kalėjimo už tai, kad tiesioginiame eteryje transliavo liudininkų pasakojimus apie rusų žiaurumus Kyjivo priemiesčio Bučos okupacijos metu.

„Tai bjauru ir šlykštu. Visiška nesąmonė“, – teismui paskelbus nuosprendį pareiškė stikliniame narve sėdinti trisdešimtmetė kaltinamoji.

Maskvos Ostankino apygardos teismas pripažino A. Bažutovą kalta savo tiesioginių transliacijų platformos „Twitch“ kanale „YokoBovich“ skleidus „melagingą“ informaciją apie Rusijos kariuomenę Ukrainoje.

Nuo pat 2022 m. vasario, kai prasidėjo karinė kampanija Ukrainoje, Rusija ėmėsi precedento neturinčių priemonių kitaminčiams užčiaupti.

„Tai griežtas nuosprendis. Mes jį apskųsime“, – kalbėjo jos advokatas Andrejus Nevrevas.

Ukraina kaltina rusų armiją žudynėmis, įvykdytomis 2022 m. pavasarį per pasitraukimą iš vieno Kyjivo priemiesčio. Maskva šiuos kaltinimus neigia ir aiškina, kad skerdynes surengė Vakarai.

2023 m. birželį A. Bažutova tiesioginiame eteryje transliavo Bučos gyventojų liudijimus, kuriuose rusų kariai buvo tiesiogiai kaltinami vykdę žudynes.

Po to Rusijos karą Ukrainoje palaikantys „patriotiški“ tinklaraštininkai dėl jos parašė policijai skundą.

Po dviejų mėnesių į jos namus prisistatė policija, kuri konfiskavo garsinę ir vaizdo medžiagą. Septynerius metus veikęs jos kanalas platformoje „Twitch“ buvo užblokuotas.

Netrukus po to, kai užpuolė Ukrainą, Maskva uždraudė kritikuoti savo kariuomenę ir nuo to laiko sulaikė tūkstančius oponentų.

Rusijos teismai už žurnalistų komentaruose, socialiniuose tinkluose ar net eilėse išsakytą kritiką skiria griežtas bausmes.

 

Gairės: karas Ukrainoje, Rusijos tinklaraštininkė, Ana Bažutova, Buča
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS