Rusijos atominis povandeninis laivas išplaukė iš Kubos | Diena.lt

RUSIJOS ATOMINIS POVANDENINIS LAIVAS IŠPLAUKĖ IŠ KUBOS

  • 0

Rusijos atominis povandeninis laivas ir kiti kariniai laivai pirmadienį po penkių dienų vizito Kuboje išplaukė iš Havanos.

Laivams išplaukiant į jūrą, vietos gyventojai mojavo Rusijos vėliavomis.

Kelias įtemptas dienas, kai Kuboje buvo rusų karo laivų, šioje komunistinėje saloje buvo ir JAV atominis povandeninis laivas bei Kanados karinių jūrų pajėgų patrulinis laivas.

Rusijos povandeninis laivas „Kazan“ Havanoje prisišvartavo trečiadienį. Kubos teigimu, laive nebuvo branduolinių ginklų. Vašingtonas taip pat pareiškė, kad šio laivo apsilankymo nelaiko grėsme.

Rusų povandeninį laivą lydėjo fregata „Admiral Gorškov“, taip pat naftos tanklaivis ir gelbėjimo vilkikas.

Rusų laivai į Kubą atplaukė tvyrant didelei įtampai tarp Rusijos ir Vakarų dėl daugiau nei prieš dvejus metus Maskvos pradėtos plataus masto invazijos į Ukrainą.

Jungtinių Valstijų Pietų vadavietė nurodė, kad ketvirtadienį JAV povandeninis laivas „USS Helena“ atvyko į amerikiečių karinio jūrų laivyno bazę Gvantanamo įlankoje, vykdydamas suplanuotą įprastą vizitą uoste.

Kubos užsienio reikalų viceministras Carlosas Fernandezas de Cossio (Karlosas Fernandesas de Kosijas) nurodė, kad Havana buvo informuota apie šį vizitą, tačiau pridūrė, jog „akivaizdu, kad mums nepatinka [...] priešišką Kubai politiką“ vykdančios šalies atominio povandeninio laivo pasirodymas.

Penktadienį Havanoje prisišvartavo Kanados laivas „HMCS Margaret Brooke“. Iš salos jis taip pat turėjo išplaukti pirmadienį.

Rusija yra ilgametė Venesuelos ir Kubos sąjungininkė, o jos karo laivai ir lėktuvai periodiškai užsuka į Karibų jūros regioną.

1962 metais buvo iškilusi rimčiausia Jungtinių Valstijų ir tuometinės Sovietų Sąjungos branduolinio karo grėsmė, kai Maskva Kuboje dislokavo balistinių raketų, o Vašingtonas paskelbė Kubos jūrinę blokadą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS