Rusijos FSB: birželį sulaikytas prancūzas NVO darbuotojas rinko karinę informaciją | Diena.lt

RUSIJOS FSB: BIRŽELĮ SULAIKYTAS PRANCŪZAS NVO DARBUOTOJAS RINKO KARINĘ INFORMACIJĄ

Rusijos federalinė saugumo tarnyba (FSB) trečiadienį pareiškė, kad praėjusį mėnesį Maskvoje sulaikytas Prancūzijos pilietis rinko karinę informaciją, kurią užsienio žvalgybos agentūros galėjo panaudoti siekdamos pakenkti Rusijai.

Prancūzijos pilietis Laurent'as Vinatier (Loranas Vinatjė), dirbantis Šveicarijoje įsikūrusioje ne pelno siekiančioje konfliktų mediacijos organizacijoje, birželį buvo sulaikytas dėl kaltinimų pažeidus Rusijos „užsienio agentų“ įstatymą.

Tai jau ne pirmas atvejis, kai Rusijoje, vykstant jos karui Ukrainoje, sulaikomas Vakarų pilietis.

FSB teigė, kad L. Vinatier rinko „karinio ir karinio-techninio pobūdžio informaciją, kuri gali būti panaudota pakenkti Rusijos Federacijos saugumui“.

FSB pareiškimas atkartoja kaltinimus, kuriuos anksčiau pateikė Rusijos tyrimų komitetas, tačiau viešas Rusijos kontržvalgybos agentūros FSB dalyvavimas gali padidinti Vakarų susirūpinimą dėl šios bylos.

Rusija nėra pareiškusi kaltinimų ar viešai apkaltinusi L. Vinatier bendradarbiavimu su užsienio žvalgybos agentūromis ar tiesioginiu šnipinėjimu.

Tačiau pareigūnai ir anksčiau yra sulaikę asmenis už tai, kad jie pažeidė „užsienio agentų“ įstatymą, prieš pateikdami jiems tolesnius rimtesnius kaltinimus.

Trečiadienį atskirame pareiškime Tyrimų komitetas nurodė, kad L. Vinatier pripažino savo kaltę dėl kaltinimų, už kuriuos numatyta penkerių metų laisvės atėmimo bausmė. Praėjusį mėnesį vykusiame teismo posėdyje jis atsiprašė.

Trečiadienį FSB pranešė, kad turi garso įrašų, kuriuose užfiksuoti L. Vinatier susitikimai su Rusijos piliečiais, kurių metu jis, kaip įtariama, rinko karinę informaciją.

Pagal Rusijos įstatymus asmenys, kurie renka, praneša apie informaciją, susijusia su Rusijos karinėmis ar saugumo tarnybomis, ar dalijasi ja, privalo užsiregistruoti kaip „užsienio agentai“.

Įstatymas taip pat buvo plačiai taikomas siekiant susidoroti su vietiniais Kremliaus kritikais – šimtai žurnalistų ir aktyvistų buvo įvardyti kaip „užsienio agentai“ – tai terminas, turintis sovietinių laikų atspalvį.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas) pareikalavo nedelsiant paleisti L. Vinatier po jo sulaikymo, sakydamas, kad prieš jį nukreipta propaganda neatitinka tikrovės.

JAV ir Rusijos pilietybes turinti Alsu Kurmasheva (Alsu Kurmaševa), dirbanti amerikiečių finansuojamame „Laisvosios Europos radijuje/Laisvės radijuje“ (Radio Free Europe/Radio Liberty, RFE/RL), pernai buvo sulaikyta, kai buvo apkaltinta tuo, kad neužsiregistravo kaip „užsienio agentė“. Po to jai pateikti rimtesni kaltinimai dėl „melagingos“ informacijos apie kariuomenę skleidimo.

Praėjusį mėnesį Uralo Jekaterinburgo mieste už uždarų durų prasidėjo 2023 metų kovą sulaikyto ir šnipinėjimu apkaltinto JAV žurnalisto Evano Gershkovicho (Evano Gerškovičo) teismo procesas.

Jo darbdavys, laikraštis „The Wall Street Journal“, pavadino tai klastote. Leidinys, Baltieji rūmai ir E. Gershkovichas atmetė kaltinimus kaip nepagrįstus, o Rusija nepateikė jokių jam mestų kaltinimų įrodymų.

Vašingtonas kaltina Maskvą tuo, kad ji suimdama užsieniečius siekia susigrąžinti užsienyje kalinamus rusus.

Praėjusį mėnesį teismas nurodė, kad L. Vinatier turi būti skiriamas kardomasis kalinimas bent iki rugpjūčio 5 dienos.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS