Rusija į Siriją pristatė oro gynybos sistemų S-300 | Diena.lt

RUSIJA Į SIRIJĄ PRISTATĖ ORO GYNYBOS SISTEMŲ S-300

  • 12

Rusija pristatė į Siriją oro gynybos sistemų S-300, antradienį pranešė rusų gynybos ministras Sergejus Šoigu.

Ministras pareiškė, kad Rusija pristatė keturis raketų S-300 leidimo įrenginius, taip pat radarų ir pagalbinės technikos. Per Rusijos saugumo tarybos posėdį, kuriam pirmininkavo prezidentas Vladimiras Putinas, S. Šoigu sakė, jog prireiks trijų mėnesių, kad sirų kariai būtų išmokyti naudotis naująja sistema.

Apie planus pristatyti Damaskui zenitinių raketų sistemų S-300 Maskva pranešė po to, kai rugsėjo 17-osios vakarą Sirijos pajėgos, atsakydamos į Izraelio smūgį, numušė rusų lėktuvą Il-20 ir žuvo visi 15 juo skridusių karių.

Šis „saviškių ugnies“ incidentas Maskvai ir Damaskui buvo pražūtingiausias nuo Rusijos įsitraukimo į karą Sirijos prezidento Basharo al Assado (Bašaro Asado) pajėgų pusėje 2015 metais.

S. Šoigu sakė, kad Rusijos ir Sirijos oro gynybos sistemų integracija bus užbaigta iki spalio 20-osios.

JAV valstybės departamento atstovė Heather Nauert (Heter Noert) sakė negalinti patvirtinti, kad Rusija pristatė sistemų S-300 į Siriją, tačiau pabrėžė, kad jei tai yra tiesa, situacija keltų „nerimą“.

„Tikiuosi, jie to nepadarė, – sakė H. Nauert žurnalistams Vašingtone, paprašyta pakomentuoti Maskvos pranešimą. – Tai būtų gana rimta eskalacija.“

Tuo tarpu Rusijos valstybinės televizijos parodė kadrų, kuriuose matoma, kaip naktį iš rusų karinio transporto lėktuvo Sirijoje iškraunamos sistemų S-300 dalys. Pranešama, kad kariškiai pradėjo montuoti sistemas vietoje.

Rusų lėktuvo numušimas praėjusį mėnesį sukėlė grėsmę artimiems Rusijos ir Izraelio saugumo ryšiams.

Sistemos S-300 pakeis dabar Sirijos turimas pasenusias Rusijos gamybos sistemas S-200. Šį atnaujinimą planuota atlikti dar 2013 metais, bet Rusija jį buvo atidėjusi Izraelio prašymu.

Maskva bandė išlaikyti gerus santykius tiek su Iranu, kuris irgi yra Damasko sąjungininkas, tiek su Izraeliu, atsargiai vertinančiu augančią Teherano įtaką Sirijoje.

Izraelio kariuomenė kaltino Damaską numušus rusų lėktuvą ir tvirtino, kad jo naikintuvai taikėsi į Sirijos karinę gamyklą, susijusią su pastangoms aprūpinti Libano šiitų sukarintą grupuotę „Hizbollah“ moderniais ginklais.

Žydų valstybės kariuomenė sakė perspėjusi Rusiją apie artėjančius antskrydžius, laikydamasi pasirašytų susitarimų.

Tačiau Rusijos gynybos ministerija nurodė, kad Izraelio perspėjimas pasirodė likus kiek mažiau nei minutei iki oro smūgio, o vienas iš Izraelio naikintuvų F-16 skrido arti daug didesnio rusų orlaivio, todėl sirų raketa, paleista į izraeliečių naikintuvus, nusitaikė į didesniu radaro atspindžiu pasižymintį ir lėčiau skridusį taikinį – Rusijos lėktuvą Il-20.

Rašyti komentarą
Komentarai (12)

Zelemunčikas

Tada retorins klausimas:Ar šiuos S-300 Rusijos ginklų gamintojai Asadui padovanojo,ar pardavė?

to Zelemunčikas

"...Ateina laisvo rusiškų lėktuvų skraidymo Sirijos padangėje pabaiga,po 3 mėnesių bus nutupdomi visi rusiški lėktuvai..." Na, ciudilas.. tu senas!!:)) KADA?? Mes!! pamatysim, nors per "paradus" , Tikrus-kovinius-..karinius.. Lietuvos naikintuvus- kure, reialiai saugo Lietuvos oro erdve?:)

to ne rusas

.....O nuzude Ji romenai,kurie tada valde Izrael...?? Izrael, kaip valstybe atsirando tik-..Дата независимости 14 мая 1948 года (5 ияра 5708 года) (от Великобритании) .. Romenai, tai, ...italjanai, ir dainuoja- in YouTube..Italiano vero - Andre Rieu. Kom, jie kalti.. tais laikais ir dabar.. pries zydus?? Gal,..kalti kad, su savo inkvizicija(popeziais),.. su kataliku kardinolu "pagalba" sudegino tukstanciu nekom kaltu moteru??
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS