Rusijos liberalai vėl prabilo apie Lenino laidojimą | Diena.lt

RUSIJOS LIBERALAI VĖL PRABILO APIE LENINO LAIDOJIMĄ

Pažymint 86-ąsias Vladimiro Lenino mirties metines, Rusijos politikai bei aktyvistai vėl ėmė raginti palaidoti bolševikų vado palaikus.

Kelis insultus patyręs V. Leninas mirė 1924 metų sausio 21 dieną. Maskvos Raudonojoje aikštėje įrengtame mauzoliejuje saugomi jo palaikai ginčus kelia nuo pat Sovietų Sąjungos žlugimo 1991 metais, o ypač paaštrėja minint bolševikų vado gimimo ir mirties metines, praneša „RIA Novosti“.

Rusijos komunistai ketvirtadienį pagerbs V. Lenino atminimą, o prie mauzoliejaus padės vainikus.

„Komunistai nesupranta, jog taip elgtis su savo dievaičiu nepriimtina - išmėsinėti jo kūną, jį kažko prikimšti, balzamuoti ir kismet mirkyti specialiuose skysčiuose vien tam, kad jį vėl būtų galima viešai demonstruoti. Kai kam tai atrodo kaip pasityčiojimas“, - teigė Rusijos žmogaus teisių gynėjų grupės „Memorial“ atstovas Nikita Petrovas.

Anot jo, V. Lenino įpėdiniai ketino savo vado kūną po mirties konservuoti tik trumpam laikui, kad su juo atsisveikinti galėtų kiek tik įmanoma daugiau žmonių.

„Mirusio žmogaus kūnas Raudonojoje aikštėje, pagrindinėje šalies aikštėje, niekuo nesusijęs nei su Rusijos kultūra, nei su šiuolaikine civilizacija”, - teigė Rusijos opozicinės partijos „Jabloko“ vadovas Sergėjus Mitrochinas.

„Žiūrint iš žmogiškosios, religinės pusės, kūnas turi būti atiduotas žemei. Laikyti kūną su numirėliu Raudonojoje aikštėje paprasčiausiai nėra gerai“, - sakė nacionalistinės Rusijos liberalų demokratų partijos frakcijos Valstybės Dūmoje vadovas Igoris Lebedevas.

Komunistų teigimu, V. Lenino paskutinio poilsio vieta socialiai ir moraliai priimtina.

„V. Leninas tinkamai palaidotas. Jo kūnas ilsisi du metrai po žeme, kaip ir numato krikščionių ir stačiatikių religinės normos“, - tvirtina Rusijos Komunistų partija.

V. Lenino kūną siūloma palaidoti naujose valstybinėse karių kapinėse, kurios bus atidarytos 2011 metais.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS