Rusijos opozicijos politikas J. Roizmanas teismo už armijos diskreditavimą lauks laisvėje | Diena.lt

RUSIJOS OPOZICIJOS POLITIKAS J. ROIZMANAS TEISMO UŽ ARMIJOS DISKREDITAVIMĄ LAUKS LAISVĖJE

Rusijos teismas ketvirtadienį nurodė paleisti iš areštinės opozicijos politiką Jevgenijų Roizmaną, kuris teismo dėl kaltinimų „diskreditavus“ Rusijos kariuomenę lauks būdamas laisvėje.

J. Roizmanas, vienas iš paskutinių Rusijoje vis dar esančių ir už grotų nepasiųstų opozicijos veikėjų, buvo sulaikytas už komentarus apie Maskvos karinę invaziją Ukrainoje.    

Ketvirtadienį Uralo miesto Jekaterinburgo teismas nusprendė, kad 59 metų buvusiam Jekaterinburgo merui nebus leidžiama dalyvauti jokiuose viešuose renginiuose, naudotis internetu, siųsti ir gauti laiškų.

J. Roizmanui taip pat uždrausta bendrauti su jo bylos liudytojais.

Teismas netenkino tyrėjų prašymo uždrausti politikui išeiti iš namų.

Kai J. Roizmanas ketvirtadienį buvo vedamas į teismo salę, prie pastato susirinkę jo šalininkai skandavo „Laisvė!“ ir plojo, pranešė naujienų agentūros AFP žurnalistas. 

Džinsus ir raudonus marškinėlius vilkėjęs politikas posėdžio metu sėdėjo kaltinamųjų narve. Jis pareiškė esąs nekaltas dėl jam pateiktų kaltinimų. 

Po teismo posėdžio kalbėdamas su žurnalistais J. Roizmanas sakė, kad jam buvo uždėta judėjimui stebėti skirta apykojė.

Politikas buvo sulaikytas trečiadienį anksti ryte savo namuose Jekaterinburge.

Policija nurodė, kad jis buvo sulaikytas už internete paskelbtą vaizdo įrašą, „kurio turinys diskreditavo“ Rusijos kariuomenę.

J. Roizmanui gresia iki trejų metų nelaisvės.

Jis jau tris kartus buvo baustas už Rusijos agresijos kaimyninėje šalyje kritiką.

J. Roizmanas 2003–2007 metais buvo įstatymų leidėjas. 2013-aisiais jis tapo įtakingiausiu Rusijos opozicijos meru ir šias pareigas ėjo penkerius metus.

Pernai jam buvo skirtas devynių parų areštas už tai, kad ragino žmones dalyvauti demonstracijose, skirtose palaikyti įkalintą Kremliaus kritiką Aleksejų Navalną.

Beveik visi žymūs prezidento Vladimiro Putino politiniai oponentai pabėgo iš šalies arba yra už grotų.

Neseniai du Rusijoje likę opozicionieriai – Maskvos miesto tarybos narys Ilja Jašinas ir aktyvistas Vladimiras Kara-Murza – buvo uždaryti į areštinę už tai, kad pasmerkė karą Ukrainoje. Jiems gresia iki 10 metų įkalinimo.

 

Gairės: Jevgenijus Roizmanas, namų areštas, Jekaterinburgo teismas, Rusijos teismas, karas Ukrainoje, Rusijos kariuomenės diskreditavimas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS